Constructii & Imobiliare

JLL România, consultant imobiliar: Vânzările rezidenţiale vor trece printr-o perioadă de stagnare şi de corecţie, pe fondul înăspririi condiţiilor de creditare, a inflaţiei şi creşterii preţurilor. În schimb, închirierile cresc mai accelerat

JLL România, consultant imobiliar: Vânzările...

Autor: Roxana Rosu

18.05.2022, 11:55 536

Piaţa vânzărilor rezidenţiale va trece printr-o perioadă de stagnare şi de corecţie, pe măsură ce condiţiile de creditare mai aspre, inflaţia şi creşterea costurilor de construcţie vor schimba comportamentul de consum în următoarele luni şi vor tempera achiziţiile majore, sunt de părere analiştii JLL.

În opinia lor, se observă deja o tendinţă de creştere mult mai rapidă pe zona de închirieri, comparativ cu vânzările de apartamente.

„Fiecare ciclu economic are caracteristicile sale, iar achiziţia de proprietăţi imobiliare va fi întotdeauna o formă de investiţii. Piaţa imobiliară actuală traversează o serie de provocări pe planuri diferite, însă considerăm că pentru acest sector întregul mix de factori reprezintă o perioadă de reaşezare şi de corecţie. Apariţia conflictului din Ucraina a influenţat categoric activitatea pe segmentul de vânzare, care se afla pe un trend ascendent înainte de acest eveniment. Pe de altă parte, observăm performanţe însemnate pe zona de închirieri, care au potenţialul de a evolua într-un ritm mult mai rapid decât până acum. Printre oportunităţile pe care deja le constatăm se numără dezvoltarea cu viteză a segmentului built-to-rent – ansambluri rezidenţiale destinate exclusiv închirierii”, spune Andreea Hamza, Director al Departamentului de Living, JLL România.

Un calcul realizat de experţii companiei arată că pentru un apartament de 100.000 de euro + TVA 19% în T1 2021, rata lunară era de 2.255 lei, la un avans de 15% şi o rată de politică monetară de 1,25%. În primul trimestru din 2022, pentru acelaşi preţ al apartamentului, respectiv 100.000 euro + TVA 5%, rata lunară se ridică la 2.471 lei, ceea ce înseamnă un plus de 8% faţă de T1 2021, fără a lua în considerare creşterea preţurilor de pe piaţă, iar rata de politică monetară a ajuns la 3%. Incluzând şi creşterea preţurilor de pe piaţă, rata lunară ajunge la 2.718 lei, +17% faţă de anul trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO