Constructii & Imobiliare

JLL: Tranzacţiile imobiliare ar putea depăşi 800 de milioane de euro anul acesta

JLL: Tranzacţiile imobiliare ar putea depăşi 800 de...

Autor: Andreea Neferu

07.10.2015, 15:19 535

Valoarea tranzacţiilor imobiliare din România s-a ridicat în primele nouă luni la circa 600 de milioane de euro, piaţa locală generând 11% din volumul total de tranzacţii de 5,5 miliarde de euro din Europa Centrală şi de Est, arată datele companiei de consultanţă imobiliară JLL.

România se situează astfel pe poziţia a treia în topul pieţelor care au generat cele mai multe tranzacţii imobiliare anul acesta, după Cehia şi Polonia.

“Ne aşteptăm ca volumul de tranzacţii din 2015 să depăşească 800 de milioane de euro (pe plan local – n.red.)”, spune Andrei Văcaru, capital markets consultant & head of research în cadrul JLL România.

Anul trecut, valoarea tranzacţiilor imobiliare din România s-a ridicat la circa 1,2 miliarde de euro, un record al ultimilor ani. Această cifră a fost însă influenţată de două tranzacţii importante, aproape imposibil de repetat în următorii ani, respectiv achiziţia magazinelor Real de către Auchan, în valoare de 260-280 de milioane de euro şi consolidarea portofoliului Globalworth prin preluarea participaţiei deţinute de fondul german RREEF la mai multe proiecte, în sumă de circa 200 de milioane de euro.

“În condiţii similare de risc, România promite un randament superior al investiţiilor faţă de restul regiunii pentru investitorii care intră acum”, spune Silviana Badea, head of capital markets în cadrul JLL România.

Tranzacţiile cu birouri şi cu spaţii industriale reprezintă peste 70% din piaţă, restul fiind achiziţii de proiecte de retail. De asemenea, numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut în acest an, în timp ce valoarea medie a tranzacţiei a scăzut, un indicator că piaţa este mai lichidă şi că investitorii nu mai caută doar proiecte de peste 50 de milioane de euro, ci şi de dimensiuni mai mici, potrivit JLL.

Printre tranzacţiile intermediate de JLL pe plan local anul acesta se numără reprezentarea Prologis în vânzarea către CTP Invest a parcului logistic Prologis Logistic Park sau reprezentarea Aviva în vânzarea către Lonestar a parcului Pheonix Logistics.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO