Constructii & Imobiliare

Jucătorii din imobiliare cer guvernului: „Vreţi să ajutaţi piaţa de rezidenţial? Reduceţi TVA de 5% la toate imobilele noi, altfel a doua achiziţie este blocată de TVA-ul de 19%“

Jucătorii din imobiliare cer guvernului: „Vreţi să...

Autor: Bogdan Alecu

06.03.2017, 15:00 1226
Miza dezvoltării proiectelor rezidenţiale constă în reducerea sau chiar eliminarea TVA-ului pen­tru a doua sau chiar a treia locuinţă nouă achizi­ţionată, în condiţiile în care prin programul Prima casă s-au cumpărat cu precădere garsoniere sau apartamente cu două camere, imobile prea mici pentru familii cu unu sau cu doi copii.
 
În cadrul programului de guvernare se propu­ne eliminarea TVA la achiziţia de imobile noi, pro­iect care este acum în Parlament. Conform docu­mentului, această măsură se aplică în cazul în care persoanele fizice cumpără imobile noi, a că­ror valoare nu depăşeşte o sută de mii de euro.
 
„Proiectul legii TVA zero, care e în Parlament în acest moment, pen­tru livrarea de locuinţe pentru per­soanele fizice are susţinerea Guver­nu­lui. Dacă vorbim cu finan­ţiştii, aşa cum îi ştim cu toţii, care stau şi doar adună plusuri şi mi­nu­suri fără să vadă efectele secun­dare, prima impresie a unui finanţist e că o să avem un minus important la buget. Dacă, în schimb, vorbim de efectele într-un întreg domeniu, ceea ce înseamnă un impuls pe aceas­tă piaţă, ceea ce înseamnă să începem să reducem acel deficit de aproximativ un milion de locuinţe noi — e unul din puţinele lucruri pe care le putem face în acest moment“, a spus premierul Sorin Grindeanu, la Palatul Parlamentului, în ca­drul Forumului despre piaţa imobiliară în 2017, organizat de Intact Media Group în cadrul Salonului Imobiliar Bucureşti.
 
El a mai precizat că efectele anulării TVA pentru vânzarea de locuinţe persoanelor fizice vor putea fi observate în faza a doua, inclusiv prin încasări mai mari, admiţând totodată că, în această fază de proiect, el ar putea induce incertitudine în piaţă. Premierul a mai spus că va fi nevoie să trimita o notificare Comisiei Europene, regulile europene fiind extrem de clare: pentru orice cotă de TVA mai mică de 5%, e nevoie de o derogare: „Sunt ţări care au TVA diferit, în diverse domenii, aşa că o să respectăm aceste reguli, pentru că susţinem acest proiect de lege“, a explicat Sorin Grindeanu.
 
Alexandru Petrescu, fondator şi managing part­ner în cadrul companiei de consultanţă imo­biliară ESOP, spune că problema locuinţelor va determina o problemă demografică în România, în contextul în care, din lipsă de spaţiu, familiile nu vor mai fi încurajate să aibă mai mult de un copil.
 
„Familiile cu doi-trei copii nu pot locui într-o gar­so­nieră său într-un apartament cu două camere. Familiile trebuie să aibă acces la apartamente de trei camere de cel puţin 75 mp utili pentru a schim­ba trendul demografic, altfel Ro­mânia va avea numai 14 milioane de locuitori în 2050“, a subliniat el.
 
Viceprimarul Capita­lei, Michaela Tomniţa Florescu a spus faptul că şi modul în care se con­stru­iesc noile an­sam­bluri rezidenţiale tre­buie să se schim­be deoarece toţi dez­vol­tatorii mi­zează pe betoane în detrimentul spaţiilor verzi. „Vedem în noile blocuri cum dez­vol­­tatorii vin cu apartamente în care vând terase foarte mari sau coridoare lungi şi înguste ce sunt inutilizabile. Am vă­zut cum alţii se laudă cu 1.200 de apar­­tamente şi 1.800 de locuri de par­care şi blocuri cu 10 sau 12 etaje con­stru­­­ite pe un teren mic şi fără spaţii verzi su­­fi­ciente. Ce se întâmplă cu cei 1.500 de copii care trăiesc acolo? Legea din 1939 men­­ţio­na clar că din teren 30% trebuie cedat pri­măriei de către constructor pentru spaţii verzi, şcoli sau gră­diniţe.“
 
„TVA de 5% trebuie să ră­mână pentru a doua locuinţă. Este mai important decât dimi­nua­rea de 5%, care era de cele mai multe ori inclusă în preţ. Ar fi nemai­po­menit ca TVA să fie de zero la sută pentru persoa­nele fizice“, a spus Bogdan Ivan, reprezentatul Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România.
 
Gabriel Voicu, director al Coldwell Banker România, este de părere că TVA de zero la sută ar trebui să se poată aplica şi la a doua şi la a treia şi la a patra tranzacţie, pentru a stimula micii investitori.
 
Premierul Grindeanu le-a şi transmis celor prezenţi la discuţii ca în perioada următoare, când proiectul de eliminare a TVA se va afla în lucru la Comisiile parlamentare de specialitate, toţi cei interesaţi să depună amendamente şi să propună modificări, în scopul de a-l îmbunătăţi. Potrivit de­mer­sului legislativ, proiectul de lege va fi adoptat de Parlament în această sesiune, ceea ce înseamnă că va intra în vigoare la sfârşitul lunii mai.
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO