Constructii & Imobiliare

La ce să vă aşteptaţi atunci când cumpăraţi o locuinţă: Cum decurge procesul de cumpărare a unei case, de la intenţie la achiziţie

La ce să vă aşteptaţi atunci când cumpăraţi o...

Autor: Ziarul Financiar

23.04.2019, 16:55 2815

Cei mai mulţi românii care au participat la studiul OLX Imobiliare, aproximativ 47%, declară că ştiau la ce să se aştepte atunci când au început să caute o locuinţă şi că au văzut deja peste 10 locuinţe fără să o găsească pe cea dorită, în timp ce 22% dintre aceştia nu au vizionat niciuna, deşi se aflau în pline căutări.

Întrebaţi care este diferenţa dintre aşteptări şi realitate atunci când vine vorba despre căutarea unei locuinţe, jumătate dintre respondenţi au declarat că procesul de achiziţie a decurs aşa cum se aşteptau (50%), 36% dintre aceştia sunt mai nemulţumiţi, iar 14% - mai mulţumiţi decât se aşteptau, arată studiul realizat de platforma OLX.

Bărbaţii sunt mai mulţumiţi decât femeile de felul în care decurge acest proces - bărbaţii au declarat că nivelul de satisfacţie este de 6,24 pe o scară de la 1 la 10, în timp ce femeile au notat cu 5,63. Persoanele care caută o locuinţă de unele singure au spus că nivelul de satisfacţie este de 5,98 pe o scară de la 1 la 10, în timp ce persoanele care caută împreună cu partenerul - de 6,10.

Procesul de căutare a început de mai puţin de o lună pentru 21%, de 1-6 luni pentru 39% dintre respondenţi, de 7-12 luni pentru 15%, de 13-24 luni pentru 11% şi de peste doi ani pentru 14%.

„Suntem în permanenţă preocupaţi de felul în care decurge procesul de achiziţie a unei locuinţe pentru că astfel de informaţii ne ajută să îmbunătăţim experienţa pe care utilizatorii o au atunci când accesează OLX Imobiliare. Studiul ne confirmă faptul că pentru mulţi dintre românii care îşi caută o proprietate, procesul este unul îndelungat şi că, în multe cazuri, experienţa nu este în conformitate cu aşteptările iniţiale. Rolul nostru ca platformă este să facilităm legături relevante între cumpărători şi vânzători şi, în felul acesta, să contribuim la o experienţă pozitivă pentru toate părţile implicate”, a declarat Mihai Sava, Real Estate Business Manager OLX Group.

Întrebaţi care sunt aspectele pozitive cu care s-au întâlnit pe parcursul căutării unei locuinţe, respondenţii le-au amintit pe următoarele, în ordinea importanţei: „mă atrage ideea de a avea o nouă locuinţă”; „platformele imobiliare îmi uşurează procesul de căutare”; „e o activitate care îmi face plăcere”; „există multe oferte pe piaţă”; „am găsit locuinţe care se pliază nevoilor mele”; „colaborez cu un agent imobiliar competent”.

Pe de altă parte, cele mai amintite aspecte negative întâlnite pe parcursul căutării unui apartament sunt, în ordinea importanţei, următoarele: „preţurile sunt mai mari decât mă aşteptam”; „proprietăţile bune dispar repede de pe piaţă”; „unele oferte se repetă”; „mi-am dat seama că bugetul meu nu va fi suficient pentru ce îmi doresc”; „tot procesul durează mai mult decât mă aşteptam”; „uneori proprietatea nu corespunde întocmai cu anunţul”.

Studiul a fost derulat pe parcursul lunilor martie şi aprilie 2019, pe OLX.ro şi a implicat 1064 respondenţi, bărbaţi şi femei, cu vârste de peste 18 ani, din diferite zone ale României.  

Dintre respondenţi, 61% stau în propria locuinţă (nivelul de satisfacţie – 5,99 pe o scară de la 1 la 10), 21% în chirie (nivelul de satisfacţie – 5,80 pe o scară de la 1 la 10), iar 14% cu părinţii, familia sau alţi membri ai familiei (nivelul de satisfacţie – 6,46 pe o scară de la 1 la 10). Întrebaţi dacă au mai făcut achiziţii de locuinţe, 43% dintre românii incluşi în studiu au declarat că se află la prima achiziţie, 34% la a doua, iar 22% dintre aceştia au spus că au achiziţionat mai multe locuinţe până acum. Aproape 60% dintre respondenţi intenţionează să achiziţioneze o locuinţă împreună cu partenerul de viaţă, iar 34% - singuri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO