Constructii & Imobiliare

Larix Mobilă, un producător de mobilă din Mureş: închiderea uneia sau mai multor fabrici este ultima soluţie. Măsurile anunţate de Guvern se adresează în principal IMM-urilor, dar companiile cu un număr mare de angajaţi rămân singure în faţa unei crize

Larix Mobilă, un producător de mobilă din Mureş:...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

20.03.2020, 09:36 404

Zsolt Bereczki, administrator şi acţionar al companiei Larix Mobilă, unul dintre cei mai mari producători de mobilă de pe plan local, spune că situaţia actuală şi că, deşi autorităţile nominalizează doar HoReCa şi de divertisment, şi producţia de mobilă suferă din cauza închiderii magazinelor în contextul răspândirii coronavirusului.

„În ceea ce priveste piaţa din România, au scăzut deja drastic comenzile magazinelor de profil, care au redus programul de lucru, atât la recomandarea autorităţilor, cât şi din cauza scăderii traficului de clienţi. Unii furnizori şi-au suspendat activitatea, deci şi aici vedem dificultăţi de finalizare a comenzilor pe care încă nu le-au anulat clienţii. În ceea ce priveşte exportul, deja unii clienţi şi-au anulat comenzile deja făcute, iar principalii clienţi ne-au atenţionat că este posibilă o scădere a comenzilor”, a spus Zsolt Bereczki pentru ZF. Larix Mobila trimite la export aproximativ 70% din mobilierul produs în cele trei fabrici pe care le operează în România şi unde lucrează peste 360 de oameni, conform ultimelor date. Deşi deţine o reţea de 11 magazine sub brandul Natürlich în România, compania vinde doar 30% din producţie pe piaţa locală.

„Unii retaileri au închis deja magazine în ţări precum Germania. Deocamdată, încercam să ne continuăm activitatea de producţie, dar în lipsa de comenzi şi de vânzări, producţia nu va putea fi menţinută”, a mai spus antreprenorul. Deja retaileri precum Mobexpert şi IKEA au anunţat în România închiderea magazinelor până la stabilizarea situaţiei, în timp ce alte magazine şi-au restrâns activitatea şi au luat măsuri mai multe pentru a proteja angajaţii de coronavirus.

În contextul în care magazinele fizice îşi restrând activitatea în această perioadă, managerul subliniază faptul că închiderea uneia sau mai multor fabrici este ultima soluţie, la care evită să apeleze, dar în funcţie de evoluţia pieţei, a comenzilor, „este posibil să suspendăm temporar activitatea”. Cât despre măsurile guvernului pentru susţinerea mediului de afaceri, anunţate de premierul Ludovic Orban ieri, antreprenorul spune că nu-l linişteşte nicidecum această propunere şi nici nu ajută companiile în mod deosebit „în primul rând pentru că cifra de afaceri nu scade imediat ce întineşte producţia, ci la distanţă de o lună -două, cand deja este prea târziu”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO