Constructii & Imobiliare

Livrările de birouri, centre comerciale şi parcuri logistice au depăşit 1 milion mp în 2019, nivel înregistrat doar în 2008 şi 2016

Livrările de birouri, centre comerciale şi parcuri...

Autor: Roxana Rosu

30.01.2020, 13:59 143

Dezvoltatorii imobiliari au livrat pe parcursul anului 2019 birouri, centre comerciale şi parcuri logistice cu o suprafaţă cumulată de peste 1 milion de metri pătraţi, cele mai active segmente fiind cele de birouri şi logistică, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Astfel, la finalul anului stocul de proprietăţi comerciale moderne se situa aproape de pragul de 12 milioane de metri pătraţi, spaţiile fiind aproximativ egal distribuite între cele trei segmente – birouri, retail şi logistică.

De-a lungul perioadei de dezvoltare a pieţei imobiliare locale, care a debutat în urmă cu circa 25 de ani, pragul de 1 milion de metri pătraţi în ceea ce priveşte livrările a mai fost depăşit în anii 2008 şi 2016, astfel că 2019 a fost unul dintre cei mai dinamici ani în ceea ce priveşte activitatea de dezvoltare.

În acest context, consultanţii se aşteaptă ca şi 2020 să fie un un an la fel de bun, ţinând cont de planurile anunţate de dezvoltatorii imobiliari activi pe piaţa locală. Faţă de 2019, este de aşteptat ca în sectoarele office şi industrial să se înregistreze o uşoară scădere a livrărilor, în schimb dezvoltatorii de centre comerciale ar putea deschide proiecte noi şi extinderi ale unor centre existente cu o suprafaţă cumulată de circa 235.000 de metri pătraţi, în creştere cu aproape 50% faţă de anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO