Constructii & Imobiliare

Lucrul de acasă a susţinut creşterea segmentului rezidenţial. JLL: Cererea de locuinţe va rămâne puternică în Capitală, în special pentru segmentele premium. Categoria mediu-superior va fi direct afectată de amânarea extinderii aplicării TVA de 5% la achiziţia de locuinţe

Andreea Hamza, Senior Director Living Department JLL România

Andreea Hamza, Senior Director Living Department JLL România

Autor: Cristina Bellu

07.04.2021, 11:28 233

Cererea de locuinţe va rămâne puternică anul acesta în Capitală, în special pentru segmentele din extremele spectrului (low-end şi high-end), pe când categoria middle-high va fi direct afectată de amânarea extinderii aplicării TVA de 5% la achiziţia de locuinţe şi o parte dintre cumpărătorii din această categorie ar putea îngheţa decizia de cumpărare măcar până în 2022, arată o analiză a companiei de consultanţă imobiliară JLL.

Totodată, modelul hibrid de lucru - de acasă/din alte locuri şi de la birou - va avea impact asupra design-ului produselor rezidenţiale, în timp ce tot mai mulţi dezvoltatori de birouri îşi vor transforma proiectele în scheme mixte sau exclusiv rezidenţiale.

“Va apărea un nou produs pe piaţa rezidenţială - proiectele Built to Rent, adică locuinţe destinate închirierii prin modul în care ele sunt gândite. În plus, piaţa se va concentra în jurul dezvoltatorilor puternici, cu sprijin financiar solid, cu volume mari de locuinţe construite, mai ales în contextul situaţiei generate de refacerea PUZ-urilor de sector, respectiv pentru sectoarele 2,3,4,5 şi 6”, apreciază analiştii JLL.

Aceştia estimează că vor intra pe piaţă investitorii instituţionali, care vor remodela piaţa închirierilor, prin implementarea de reguli clare şi a celor mai bune practici internaţionale, definind astfel noi standarde de închiriere.

”Pandemia a acţionat şi ca un catalizator. A ajutat în luarea unor decizii şi la accelerarea dorinţei de-a optimiza spaţiile în care trăim, cu o atentie mult mai pronunţata asupra confortului.  Până în acest punct am văzut o dinamică specifică unei pieţe mature şi stabile, fără derapajele pe care le vedeam în anii trecuţi, datorită profesionalismului jucătorilor şi a fundamentelor solide”, a declarat Andreea Hamza, Senior Director Living Department JLL România.

În ultimele 12 luni, chiriile au înregistrat scăderi de 10% -15% ca o consecinţă a ofertei crescute de apartamente care anterior erau închiriate în regim hotelier şi care sunt acum închiriate pe termen lung, şi ca urmare a diminuării cererii din partea studenţilor.

Revenirea pieţei de închirieri va avea loc într-un ritm rapid, pe măsură ce va creşte imunizarea populaţiei şi vor fi ridicate restricţiile de călătorie, concluzionează analiştii JLL.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO