Constructii & Imobiliare

NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de mall-uri din România, contractează un credit verde în valoare de 60 mil. euro de la un sindicat bancar condus de BRD, pentru centrul comercial Ploieşti Shopping City

Eliza Predoiu, Chief Financial Officer, NEPI Rockcastle

Eliza Predoiu, Chief Financial Officer, NEPI Rockcastle

Autor: Cristina Bellu

17.01.2023, 11:55 6019

NEPI Rockcastle, principalul investitor şi dezvoltator de centre comerciale din Europa Centrală şi de Est şi cel mai mare proprietar de mall-uri din România, a obţinut un împrumut verde în valoare de 60 de milioane de euro, pentru Ploieşti Shopping City, de la un sindicat bancar condus de BRD Groupe Société Générale.

Finanţarea vine la trei luni după ce NEPI Rockcastle a preluat participaţia de 50% din Ploieşti Shopping City, de la partenerul său, Carrefour Property Romania, printr-o tranzactie de 55,5 milioane euro.

Împrumutul, semnat în decembrie 2022, se încadrează în categoria finanţărilor verzi, îndeplinind criteriile de contribuţie substanţială la atenuarea riscurilor climatice şi beneficiind de certificarea sustenabilă “BREEAM In-Use”, calificativ Excellent, şi de atestatul de performanţă energetică de Clasa A, potrivit datelor transmise marţi de reprezentanţii NEPI Rockcastle.

“Creditele verzi reflectă angajamentul nostru de a îmbunătăţi sustenabilitatea portofoliului grupului şi de a reduce amprenta de carbon. Aşa cum am anunţat, în România, cea mai mare piaţă în care NEPI Rockcastle activează, suntem în proces de reducere a impactului portofoliului nostru asupra mediului prin instalarea de panouri fotovoltaice, crescând astfel proporţia de energie regenerabilă folosită”, explică Eliza Predoiu, Chief Financial Officer, NEPI Rockcastle.

Creditul a fost aranjat de BRD Groupe Société Générale, având alături, în calitate de finanţator, Alpha Bank, un creditor nou al grupului.

“Pentru noi, proiectul este important şi dintr-o altă perspectivă: continuăm, prin această operaţiune, să integrăm principiile ESG în activitatea noastră de creditare, completând astfel o listă mai lungă, care cuprinde şi cel mai important credit verde acordat până acum în România, şi facem încă un pas către atingerea obiectivului nostru strategic de a acorda finanţări sustenabile de un miliard de euro, până în anul 2025”, adaugă Maria Rousseva, Director General adjunct al BRD, responsabilă cu activităţile de corporate banking ale băncii.

În noiembrie 2022, agenţia internaţională de rating Fitch a îmbunătăţit ratingul de creditare al NEPI Rockcastle la BBB+ cu perspectivă stabilă, de la BBB cu perspectivă pozitivă.

Evoluţia ratingului reflectă progresele grupului în zona de performanţă operaţională, respectiv creşterea gradului de ocupare a proprietăţilor, a traficului şi a vânzărilor chiriaşilor pe parcursul anului 2022.

În cadrul tranzacţiei de finanţare, NEPI Rockcastle a fost consiliat de firma internaţională de avocatură Dentons Europe - Zizzi-Caradja şi Asociaţii SPARL, în timp ce BRD Groupe Société Générale şi Alpha Bank au fost asistate de CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP SCP.

Echipa CMS a fost coordonată de Alina Tihan, Senior Counsel, şi i-a inclus pe Diana Dona,  Amalia Podoleanu (Banking & Finance) şi Roxana Frăţilă, Alexandru Dumitrescu şi Bianca Bănăţeanu (Real Estate).

 

Ploieşti Shopping City a fost inaugurat în 2012, având o suprafaţă închiriabilă de 46.800 mp, iar printre chiriaşi se regăsesc un supermarket Carrefour, un cinema cu 12 săli şi peste 100 de magazine, printre care: Adidas, H&M, Top Shop, Zara, Leonidas, McDonalds, Starbucks şi Taco Bell.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO