Constructii & Imobiliare

O nouă tranzacţie gigant: Israelienii care deţin Radisson Blu din Capitală anunţă oficial vânzarea hotelului către un fond de investiţii

O nouă tranzacţie gigant: Israelienii care deţin...

Autor: Cristina Roşca

19.08.2017, 22:08 8043
Grupul israelian Elbit Imaging a anunţat pe bursa de la Nasdaq din SUA că a semnat un acord pentru vânzarea hotelului Radisson Blu din Capitală. Cumparatorul care a depus o oferta neangajanta este un fond de investiţii. Preţul este de 177,5 milioane de euro. Ziarul Financiar a anunţat în primavară ca israelienii negociaza vânzarea pentru peste 150 mil. euro.
 
Aceasta este a doua tranzacţie facută de grupul israelian care deţine hotelul Radisson. Ei au vândut un teren din Timişoara „desenat“ pentru un mall acum cateva zile.

Articol ZF din martie: După JW Marriott, un alt hotel de cinci stele din Capitală este scos la vânzare. Pitch-ul se organizează la Londra

 

Complexul hotelier Radisson Blu de pe Calea Victoriei din Capitală, ce cuprinde hotelul de cinci stele Radisson Blu şi cel de patru stele Park Inn, este al doilea activ din industrie care a atras atenţia marilor fonduri de investiţii, spun surse din piaţă. Un altul este hotelul de cinci stele JW Marriott de lângă Palatul Parlamentului, porivit surselor din piaţă.

Mai multe fonduri de investiţii sunt interesate de complexul hotelier din centrul Bucureştiului, potrivit datelor din piaţă. România a intrat în vizorul marilor investitori financiari în ultimii doi ani, însă aceştia caută investiţii mari, de regulă de peste 100 de milioane de euro. Tranzacţia complexului ce cuprinde Radisson Blu şi Park Inn ar urma să se ridice la 150 - 200 de milioane de euro, potrivit datelor din piaţă.

Ofertele neangajante ar urma să se depună în perioada următoare, la Londra. În funcţie de cât de repede vor merge negocierile, vânzarea ar putea să se încheie în câteva luni, potrivit informaţiilor din piaţă.

Israelienii au mai scos la vânzare complexul în ultimii ani, însă nu au obţinut preţul dorit, potrivit surselor. Acum ei merg la Londra, unul dintre cele mai importante centre financiare din Europa şi din lume, unde îşi au birourile giganţi financiari.

Grupul hotelier Radisson din centrul Bucureştiului este operat de firma Bucureşti Turism, cu afaceri de peste 120 mil. lei în 2015 (ultimul an pentru care există date). Aceasta din urmă este controlată de grupul Elbit Imaging din Israel, în spatele căruia sunt mai multe fonduri de investiţii.
Compania din Israel operează în sistem de contract de management brandurile Radisson şi Park Inn, acesta fiind modelul de business pe piaţa locală. Acesta funcţionează similar cu un contract de franciză, astfel că Elbit Imaging este cea care a realizat investiţiile în acest complex, potrivit datelor ZF.

Cele două branduri însă se află în portofoliul grupului Rezidor, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa hotelieră internaţională. Grupul Rezidor, parte a grupului Carlson Rezidor Hotel Group, este prezent în 80 de ţări cu peste 460 de hoteluri deja operaţionale sau în proces de dezvoltare. În total, grupul are peste 100.000 de camere, din care 763 în România în cele două hoteluri din Capitală.

Grupul Elbit Imaging din Israel operează de mai mulţi ani complexul de pe Calea Victoriei, pe care l-au afiliat grupului Rezidor în 2008. Iniţial hotelul de cinci stele a purtat numele Radisson SAS, pentru ca apoi să devină Radisson Blu. Apoi, israelienii au afiliat şi zona de apart-hotel în 2015. Astfel, acum nici doi ani a avut loc deschiderea hotelului de patru stele Park Inn by Radisson, care a însemnat practic transformarea într-o nouă unitate de cazare a apart-hotelului Centre Ville, care se află lângă „fratele“ Radisson Blu, inaugurat în 2008. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Elbit Imaging, acestea sunt singurele investiţi din domeniu al israelienilor.

După cifra de afaceri, compania Bucureşti Turism este una dintre cele mai mari din industrie. După datele pe 2015, ultimul an pentru care nu există infromaţii publice, Bucureşti Turism este apropiată ca cifră de afaceri de Compania Societătea Companiilor Hoteliere Grand SRL (SCHG) care administrează hotelul JW Marriott. Liderul pieţei este însă grupul Ana Hotels al lui Geroge Copos. Acesta administrează însă mai multe unităţi hoteliere, printre care şi hotelul de cinci stele Athenee Palace Hilton.

Piaţa hotelieră locală a început să atragă tot mai mult atenţia investitorilor străini, fonduri de investiţii sau antreprenori locali. Potrivit datelor ZF, momentan atenţia se îndreaptă către JW Marriott şi complexul Radisson, ambele mutări de peste 100 mil. euro, chiar 150 mil. euro. Oficialii Strabag, grupul care controlează JW Marriott a răspuns ieri solicitării ZF privind o eventuală vânzare afirmând că nu caută să vândă, însă ar analiza orice ofertă serioasă. În ceea ce priveşte oficialii Elbit Imaging din Israel, aceştia nu au răspuns solicitării ZF privind vânzarea complexului de pe Calea Victoriei, unul dintre cele mai mari şi mai cunoscute din România.