Constructii & Imobiliare

O primărie din provincie „taie” până la jumătate din impozit pentru proprietarii de clădiri „verzi”

O primărie din provincie „taie” până la jumătate...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

06.09.2018, 17:37 398

Consiliul Local Iaşi a votat, la sfârşitul lunii august, un proiect de hotărâre pentru aprobarea unei scheme de ajutor prin care se oferă până la 50% reducere din impozit pentru clădirile certificate ca fiind „verzi”, adică eficiente din punct de vedere energetic. De acest ajutor vor beneficia persoanele juridice care construiesc clădiri verzi sau care renovează major clădiri deja existente.

Facilităţile fiscale se vor aplica în perioada 1 ianuarie 2019 – 30 decembrie 2021 şi sunt acordate în funcţie de nivelul de sustenabilitate al clădirii.

Măsura luată de Consiliul Local vine în contextul în care Uniunea Europeană are mai multe cerinţe formulate pentru creşterea calităţii vieţii în marile oraşe din Europa, eficienţa energetică fiind una dintre componente.

„Planul nostru conţine mai multe măsuri, unele deja adoptate, cum ar fi investiţiile în reabilitarea şi modernizarea sistemului de termoficare, adoptarea unor regulamente în ceea ce priveşte creşterea suprafeţelor de spaţiu verde în oraş, protecţia şi controlul în zonele de şantier, achiziţionarea de mijloace de transport în comun puţin poluante (...), colectarea separată a deşeurilor”, spune Mihai Chirica, primarul din Iaşi.

Interesul pentru eficientizarea consumului de energie în clădiri a devenit tot mai mare în rândul dezvoltatorilor imobiliari din România, în condiţiile în care datele Comisiei Europene arată că aproximativ 40% din totalul consumului de energie în Europa sunt reprezentate de clădiri. Următoarele în top sunt transportul (32%) şi industria (25%).

Clădirile clasificate ca „verzi” sunt, în general, încadrate în una din clasele BREEAM sau LEED. BREEAM (Building Research Establishments Environmental Assessment Method) este standardul tradiţional de clasificare în Marea Britanie, în vreme ce LEED (Leadership în Energy & Environmental Design) este echivalentul său pentru piaţa americană.

Printre proiectele imobiliare din România care au primit certificări LEED sau BREEAM în ultimul an, se numără The Bridge din Bucureşti (situat la staţia de metrou Grozăveşti), Globalworth Tower din Pipera, The Mark din apropierea Pieţei Victoriei, dar şi unele proiecte din provincie.

Potrivit datelor consultanţilor imobiliar, la finalul anului 2017, aproape jumătate din stocul de birouri moderne din România se regăsea în clădiri certificate BREEAM sau LEED.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO