Constructii & Imobiliare

Olandezii care au cumpărat magazinul Bucureşti au demarat demolarea şi transformarea clădirii în birouri şi retail. VIDEO

Autor: Bogdan Alecu

14.11.2018, 18:21 14354

Astăzi a demarat operaţiunea de reconstrucţie a clădirii magazinului Bucureşti,  unul dintre cele mai cunoscute centre comerciale ale Capitalei înainte de 1989 care ulterior a fost abandonată în ruină, afectând imaginea bdului Brătianu din centrul Bucureştiului.

Clădirea a fost cumpărată la finalul lui 2013 de doi investitori olandezi cu peste 4 mil. euro de la moştenitorii familiei Bunescu, cea care a fondat magazinul în urmă cu aproape un secol.

Magazinul Bucu­reşti, mai exact clă­direa din centrul istoric al Capitalei, a intrat într-un proces de renovare ce urmează a fi finalizat în prima parte a anului vii­tor. De lucrare se va ocupa compania de project management şi consultanţă în construcţii Vitalis Consulting. Aceasta va asigura şi servicii de cost management, mana­gement de şantier şi servicii de siguranţă.

Din datele ZF, clădirea ur­mează a fi reconfigurată pentru a avea cinci niveluri de retail şi două de birouri, iar la ultimul etaj va fi un spaţiu HoReCa, cel mai probabil restaurante. Şi clădirea originală avea tot 8 etaje, iar mozaicul original va fi păstrat. 

„Magazinul Bucureşti este o amintire a unor vremuri de aur, fiind unul dintre cele mai vechi şi cunoscute magazine din Capitală, locul unde se putea găsi orice, de la haine şi accesorii la camere foto, instrumente muzicale şi electro­casnice“, spun oficialii Vitalis. Ei adaugă că această clădire are o suprafaţă totală de 4.235 mp şi este amplasată pe bulevardul I.C Brăitanu, în sectorul 3 al Capitalei. „Această clădire este amplasată într-o zonă protejată - numită zona protejată nr. 04 a bulevardului modernist Magheru. Fiind am­plasată pe bulevardul I.C. Brătianu la numărul 36, această clădire se află în inima Bucureştiului, la 290 de metri de staţia de metrou Piaţa Unirii şi la 500 de metri de staţia de metrou Universitate.“

Construcţia este alcătuită din două clădiri diferite, una construită în 1929 şi cealaltă zece ani mai târziu. Pentru că se află într-o zonă protejată, faţada va fi păstrată, dar remodelată şi consolidată, ca de altfel întreaga construcţie. Clădirea fostului magazin universal Bucureşti, unul dintre cele mai importante centre comerciale de dinainte de ’89, a fost cumpărată pe final de 2013 de doi investitori olandezi cu peste 4 milioane de euro de la moştenitorii familiei Bunescu, cea care a fondat magazinul în urmă cu aproape un secol. Clădirea de circa 4.000 de metri pătraţi, care reprezintă o poartă de intrare în centrul istoric, este în paragină, iar geamurile îi sunt tapetate cu graffiti, nimic nu mai aminteşte de gloria de altădată.

Clădirea a fost cumpărată ante­rior de fostul primar al sectorului cinci Marian Vanghelie însă după mai multe procese a fost retrocedată către moştenitorii fondatorului.

Noii proprietari sunt printre cei mai importanţi deţinători de spaţii din centrul istoric şi totodată unul dintre ei este acţionar al producă­torului de mobilier Quadra Invest, potrivit datelor anterioare ale ZF. În 2013, ei anunţau că vor să reînvie brandul şi să restaureze spaţiul, să-l transforme în centru comercial pentru a-l închiria către retaileri.

Oferta de spaţii noi de birouri de clasă A livrate anul trecut în Bucureşti a fost absorbită aproape în totalitate de cerere, arată raportul companiei de consultanţă imobiliară CBRE privind piaţa de birouri din 2017, potrivit căruia 90% din suprafaţa finalizată anul trecut este deja închiriată. Astfel se justifică decizia investitorului olandez de a dezvolta birouri în inima Capitalei, unde şi chiriile sunt pe măsură.

Compania de project mana­gement şi consultanţă în construcţii Vitalis Consulting estima anterior că va termina anul trecut cu un avans de circa 15% al cifrei de afaceri după ce businessul s-a apropiat de 10 mil. lei în 2016.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO