Constructii & Imobiliare

ONV LAW: Valoarea celor mai mari investiţii în real estate depăşeşte 4 mld. euro în a doua jumătate a anului. Sectorul parcurilor logistice şi industriale rămâne cel mai efervescent, cu proiecte care adună investiţii de peste 500 mil. euro

Sînziana Bărbieru, partener ONV LAW

Sînziana Bărbieru, partener ONV LAW

Autor: Cristina Bellu

03.11.2022, 11:20 149

Chiar dacă sectorul imobiliar traverseaza o perioadă cu multe provocări, din cauza preţurilor mari la energie sau a lipsei materialelor de constructii, investitorii s-au adaptat rapid la situatia socio-economica actuala, astfel ca multe segmente sunt încă în plină dezvoltare, notează o analiză a companiei de consultanţă juridică ONV LAW.

Potrivit acesteia, la inceputul lunii noiembrie, la nivel national, se aflau în derulare proiecte imobiliare de anvergura, a căror valoare totală depăşeşte 4 mld. euro. Sectorul cel mai efervescent ramane in continuare cel al parcurilor logistice si industriale, unde proiectele care au termene de livrare în urmatoarele luni insumeaza investitii de peste 500 mil. euro.

 “Majoritatea proiectelor sunt investitii cu capital strain, iar cele mai multe sunt dezvoltate in judeţele din vestul ţării”, spun analiştii de la ONV LAW.

Potrivit acestora, proiecte cu o valoare de peste 3 miliarde de euro sunt anuntate din bugetul de stat pentru finalul anului si vor continua probabil si in prima jumatate din 2023, cele mai multe investitii urmând să fie direcţionate către infrastructura rutiera, modernizarea cladirilor sau a institutiilor publice.

Totodata, cele mai mari investitii in proiecte rezidentiale insumeaza in prezent o valoare care ar putea depasi 100 de milioane de euro. Astfel de investitii se fac in orasele dezvoltate, precum Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu, Bucuresti sau Constanta.

De altfel, exista dezvoltatori imobiliari care activeaza in Romania si au planuri de expansiune in unele tari din Europa, potrivit analiştilor de la ONV LAW.

„Cererea este in continuare ridicata in zona real estate, care este probabil cea mai sigura investitie in momente de incertitudine economica, insa exista si o zona de lipsa de predictibilitate pentru investitori in acest moment in piata. In acest context, suspendarea PUZ-urilor de sector si, ulterior, anularea PUZ-urilor sectoarelor 3, 5 si 6 au condus la blocaje majore ale investitiilor imobiliare la nivelul Capitalei, ce au avut un impact financiar negativ atat pentru dezvoltatori, cat si pentru bugetul local.”, spune Sinziana Barbieru, partener ONV LAW.

Ea menţionează că anularea in prima instanta a Planului Urbanistic General actual si estimarea autoritatilor ca elaborarea noului PUG ar putea sa dureze inca trei ani, constituie un nou element de incertitudine in sectorul imobiliar din Bucuresti.

La finalul celui de-al doilea trimestru al anului, investitiile in real estate au crescut cu 4,1%, fata de aceeasi perioada din anul trecut. Ritmul accelerat s-a mai temperat in septembrie, fata de luna precedenta.

Numarul de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale a fost in scadere cu 4%, dar cel a cladirilor nerezidentiale a crescut cu 1,1%, potrivit celor mai recente statistici.

 
 
 
 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO