Constructii & Imobiliare

(P) Piaţa imobiliară din Bucureşti, polul dezvoltării IMPACT

(P) Piaţa imobiliară din Bucureşti, polul dezvoltării...

Autor: Publicitate

24.09.2020, 12:27 2517

Sectorul rezidenţial din Bucureşti este cel mai important ca valoare şi dimensiune la nivel naţional. Activitatea de dezvoltare de locuinţe rămâne dinamică pe această piaţă, cu accent pe zona de nord a oraşului, unde se află şi principalul hub de birouri al Capitalei.

Tranzacţiile cu locuinţe au continuat să crească în prima jumătate a anului pe piaţa din Bucureşti, în ciuda restricţiilor impuse la nivelul economiei pentru gestionarea crizei sanitare. Astfel, au fost încheiate 44.850 de contracte de vânzare-cumpărare, faţă de 41.963 în perioada similară a anului trecut; aceeaşi tendinţă poate fi observată şi în judeţul Ilfov, unde anul acesta au fost achiziţionate 27.716 imobile, faţă de 21.175 în prima jumătate a anului trecut, potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Dintre acestea, tranzacţiile cu locuinţe noi au totalizat aproximativ 8.000 de unităţi pe piaţa din Bucureşti (cca. 18%) şi încă 3.000 în judeţul Ilfov (cca, 11%), potrivit calculelor realizate de agenţiile de consultanţă imobiliară.

În trimestrul doi al anului, preţurile din sectorul rezidenţial au rămas relativ stabile la media de 1.450 de euro pe metru pătrat. Trebuie amintit că preţurile de pe piaţa rezidenţială din Bucureşti au crescut în fiecare an începând cu 2015 cu rate între 3,1% şi 10%. În primul trimestru al anului, piaţa rezidenţială a înregistrat un avans de 4,7% la nivelul preţurilor, potrivit datelor JLL Research şi analizeimobiliare.ro.

În funcţie de zonă, preţurile de peste 2.000 de euro/mp util se găsesc la proprietăţile dezvoltate pe axa Piaţa Unirii, Piaţa Charles de Gaulle, cu extensii în nord spre Aviaţiei şi Expoziţiei. Continuând în zona de nord spre Băneasa, preţurile variază între 1.300 de euro şi 2.000 de euro/mp util.

 

IMPACT, investiţii de anvergură în Bucureşti

Nordul Bucureştiului reprezintă piaţa de investiţii a companiei IMPACT Developer & Contractor, care a demarat primul proiect de anvergură în această zonă începând cu anul 2007. Este vorba despre ansamblul rezidenţial Greenfield, unde au fost livrate peste 2.500 de apartamente în primele trei faze de dezvoltare (2007 – 2019). Investiţiile în ansamblu continuă, urmând dezvoltarea celui mai mare centru comunitar dedicat unui ansamblu rezidenţial, Greenfield Plaza.

Proiectul este poziţionat într-un cadru natural unic, în imediata vecinătate a pădurii Băneasa, care se întinde pe 900 de hectare. În interiorul complexului Greenfield se află un parc privat cu suprafaţa de 6.000 de mp şi alte zone verzi care alături de proximitatea pădurii cresc semnificativ calitatea aerului din cartier. De fapt, calitatea aerului din Greenfield este măsurată permanent, iar datele publice arată că indicatorii se apropie de cei întâlniţi în localităţi montane, la altitudini mari.

Pe fondul creşterii numărului de rezidenţi la peste 6.000, Impact a demarat un nou proiect de investiţii în facilităţi care îmbunătăţesc experienţa de locuire. Vor fi construite o grădiniţă şi o şcoală publică, alături de un strip-mall şi zone suplimentare pentru wellness, spa şi practicarea sporturilor. La toate acestea se vor adăuga investiţii în îmbunătăţirea legăturilor cu reţeaua de transport public a oraşului. Centrul comunitar Greenfield va fi dezvoltat pe o suprafaţă de 32.071 mp şi va sprijini următoarele faze de extindere ale ansamblului rezidenţial.

În perioada imediat următoare, IMPACT va demara în Greenfield lucrările pentru Panoramic Apartments, primele apartamente cu privelişte panoramică asupra zonei de nord a capitalei, în apropiere de liziera pădurii, întregind criteriile de wellbeing caracteristice stilului de viaţă din cadrul cunoscutului ansamblu rezidenţial.

Oferta de locuinţe din Greenfield, cartierul îmbrăţişat de pădure, este versatilă,potrivită pentru mai multe stiluri de viaţă, iar experienţa relaxantă şi confortabilă de locuire este ideală atât pentru familiile care aşteaptă primul copil, dar şi pentru seniori sau tineri profesionişti, cu preţuri începând de la 1.200 euro/mp util.

Dezvoltatorul IMPACT lucrează în paralel la proiectul de lux Luxuria Residence, unde s-a trecut la ultima fază de dezvoltare. Ansamblul este poziţionat în zona Expoziţiei, care are potenţialul de a deveni un „Manhattan” al Bucureştiului datorită numeroaselor investiţii în spaţii de birouri şi locuinţe. Luxuria va oferi o experienţă premium de locuire, cu detalii exclusiviste la nivelul finisajelor interioare şi a oportunităţilor de petrecere a timpului liber în interiorul complexului. Localizarea ansamblului permite rezidenţilor să ajungă rapid în principalele zone cu spaţii comerciale şi clădiri de birouri din Bucureşti.

Ambele proiecte dezvoltate în prezent de către Impact în Bucureşti includ apartamente care pot fi achiziţionate în scop investiţional, cu un randament extrem de atractiv în comparaţie cu investiţiile în alte active financiare.

Evoluţia preţurilor pe segmentul rezidenţial nou

Piaţa locuinţelor cu preţuri între 1.300 şi 2000 euro/mp va avea o evoluţie stabilă la nivelul preţurilor pe fondul crizei sanitare. Pentru proprietăţile cu preţuri de peste 2.000 de euro/mp, impactul actualei crize COVID-19 va fi redus, potrivit unei analize realizate de JLL.

Estimările privind evoluţia preţurilor sunt un indicator cheie pentru cumpărătorii care fac o achiziţie rezidenţială în scop investiţional şi doresc să obţină profitabilitate într-un interval rezonabil.

Fundamentele pieţei imobiliare din Bucureşti sunt stabile, în ultimii 5 ani înregistrând o creştere constantă a preţurilor în linie cu rezultatele la nivel european.

Conform experţilor în domeniul imobiliar, trendul crescător se va menţine şi în următorii ani, astfel că până la sfârşitul acestui an suntem într-un moment propice achiziţiilor noi. Varianta ideală ar fi un imobil aflat în faza de proiect întrucât poţi obţine un preţ mult mai bun, de la un dezvoltator sau constructor de încredere, într-un ansamblu rezidenţial cu istoric. În câţiva ani un apartament achiziţionat în faza de proiect într-un astfel de cartier va avea o valoare cu minimum 30% mai mare.

Preţurile de tranzacţionare ale locuinţelor au crescut cu 1,3% în primul trimestru al anului faţă de trimestrul anterior în UE, în timp ce creşterea anualizată a fost  de 5,5%, potrivit datelor Eurostat. Performanţa pieţei imobiliare din România a fost superioară mediei UE. La nivel local, creşterea de preţuri a fost de 3,3%, în vreme ce avansul din ultimele 12 luni a fost de 8,1%. Astfel,  piaţa rezidenţială din România s-a plasat în prima jumătate a clasamentului european cu a şasea cea mai mare creştere la nivel trimestrial şi al optulea avans în intervalul de 12 luni.

Într-un context plin de provocări, investiţiile în locuinţe continuă pe piaţa din Bucureşti, oraşul cu cea mai dinamică economie din România şi cu o activitate intensă de dezvoltare în principalele segmente imobiliare. În acest context, IMPACT continuă activitatea de dezvoltare pe piaţa din Bucureşti şi demarează un proiect rezidenţial şi în Constanţa, o altă piaţă imobiliară emergentă la nivel naţional.

Pentru mai multe informaţii privind facilităţile, avantajele locuirii într-un ansamblu rezidenţial înconjurat de natură şi oferta de apartamente finalizate sau în construcţie, puteţi accesa site-ul cartierului imbrăţişat de pădure, www.greenfieldresidence.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO