Constructii & Imobiliare

Pandemia schimbă regulile pe piaţa imobiliară comercială: jucătorii din sector vor căuta să încheie contracte pentru perioade mai scurte în viitor, iar ajustările şi flexibilitatea prevederilor contractuale vor conta cel mai mult pentru chiriaşi şi utilizatorii finali

Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România

Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România

Autor: Cristina Bellu

25.02.2021, 12:39 402

Jucătorii din sectorul imobiliar comercial din România vor fi înclinaţi să încheie contracte pentru perioade mai scurte decât înainte de pandemie, majoritatea acestora indicând ajustările şi flexibilitatea prevederilor contractuale drept principalele aspecte care vor conta pentru chiriaşi şi utilizatorii finali după terminarea crizei sanitare, indică un studiu al Deloitte România.

Mai mult, prevederile contractuale al căror scop este să securizeze plata chiriei vor fi elemente diferenţiatoare după pandemie, în contextul în care 6 din10 participanţi la studiu au menţionat ajustarea chiriei şi acordarea stimulentelor ca fiind al doilea cel mai important aspect pentru chiriaşi şi utilizatorii finali.

„Pe lângă provocările legate de modul în care întregul ecosistem se va adapta la noile condiţii de business, sectorul imobiliar comercial din România se va confrunta şi cu fluctuaţii de preţuri şi cu rate de ocupare care vor varia foarte mult în funcţie de tipul de proprietate comercială. Preţurile vor avea cel mai probabil în continuare o tendinţă ascendentă pe nişa depozitelor şi a parcurilor logistice, în timp ce, pentru alte tipuri de proprietăţi, evoluţia ar putea fi mixtă. În viitor, vom asista la accelerarea transformării digitale a proceselor de administrare a proprietăţilor, 80% dintre respondenţii locali afirmând că tehnologia este cea mai importantă competenţă care trebuie dezvoltată într-un scenariu post-pandemic”, spune Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, şi lider al serviciilor de consultanţă pentru sectorul imobiliar.

Studiul mai arată că „următoarea normalitate” se va traduce cel mai probabil printr-o reconfigurare a spaţiilor din sectorul de imobiliare comerciale, 71% din respondenţi considerând că această abordare va fi mai frecventă în perioada următoare. În plus, aceştia anticipează o reconfigurare a modelelor de închiriere, 64% dintre respondenţi subliniind faptul că este posibil să asistăm la apariţia contractele de tip barter şi a acordurilor de schimb în sectorul imobiliar după încheierea pandemiei.

Pandemia de COVID-19 oferă şi oportunităţi jucătorilor din acest sector, jumătate dintre respondenţi estimând că actualul context este potrivit pentru apariţia unor noi modele de afaceri, cum ar fi proptech-urile.

Tehnologia şi lichiditatea sunt priorităţile acestui sector în etapa post-pandemie, subliniază studiul, 80% dintre respondenţi spunând că se vor concentra pe resursele care vor acoperi nevoia de numerar chiar şi atunci când criza de sănătate se va încheia.

„Comparativ cu criza financiară din 2008, perturbarea cauzată de pandemia de COVID-19 nu a generat un deficit semnificativ de lichiditate în sectorul imobiliar comercial Mai mult, pe parcursul crizei sanitare, instituţiile financiare au dat dovadă de deschidere şi au continuat să finanţeze proiectele imobiliare comerciale aflate în derulare, aspect care se reflectă şi în creşterea cu 10% a numărului de clădiri nerezidenţiale în 2020 faţă de 2019, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică”, a declarat Marius Vasilescu, Director Consultanţă Financiară, Deloitte România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO