Constructii & Imobiliare

Papalekas a calculat cât pierde Primăria dacă îi demolează clădirea de lângă Catedrala Sfântul Iosif

Papalekas a calculat cât pierde Primăria dacă îi...

Autor: Andreea Neferu

29.04.2015, 14:41 5024

La o zi după ce Primăria Capitalei a lansat o licitaţie de 1 milion de lei pentru evaluarea tehnică a turnului de birouri Cathedral Plaza, Millennium Building Development, proprietarul clădirii, anunţă că demersul instituţiei de stat este “corect şi legal”, în contextul în care demolarea şi expropierea va costa 100 de milioane de euro.

“Sunt convins că analiza comandată de Primărie va ajunge la aceeaşi concluzie la care am ajuns şi eu când am cumpărat acest imobil, acela că este o clădire foarte bine construită”, spune Ioannis Papalekas, proprietarul clădirii.

Povestea turnului Cathedral Plaza începe în urmă cu zece ani, când omul de afaceri israelian Eyal Ofer, proprietar al grupului Willbrook, a început construcţia unui turn cu 18 etaje la câţiva metri de Catedrala Sfântul Iosif de pe strada Luterană, proiect care a născut încă de la început controverse.

Investitorul a ridicat proiectul, având autorizaţie de construire eliberată de Primăria Sectorului 1, aviz care a fost însă contestat la diverse instanţe din Bucureşti, dar şi din Suceava, Ploieşti sau Târgovişte.

După ani de procese, Arhipeiscopia Romano-Catolică a obţinut o decizie definitivă prin care autorizaţia de construire a fost declarată nevalidă şi au solicitat Primăriei Municipiului Bucureşti şi primarului Sorin Oprescu demolarea proiectului.

În vara anului 2011, Eyal Ofer a ieşit într-o conferinţă de presă în care a încercat să-şi apere turnul, susţinând că nu a ştiut că are nevoie de autorizaţie de construire de la Vatican pentru a construi o clădire de birouri în Bucureşti.

La un an de la acest episod, Ofer a vândut firme Millennium Building Development, prin intermediul căreia a fost dezvoltat proiectul, grecului Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai mari proprietari de birouri din Bucureşti şi un investitor cu un ridicat profil speculativ. Până la preluarea Cathedral Plaza, Papalekas a mai cumpărat şi proiectele City Mall şi Tower Center aflate în dosare de insolvenţă, clădiri a căror situaţie juridică a fost rezolvată între timp.

Preluarea Cathedral Plaza a fost evaluată la 50 de milioane de euro, dar la trei ani de la tranzacţie clădirea rămâne neocupată şi sub ameninţarea demolării.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO