Constructii & Imobiliare

Patriciu a fost între primii cinci proprietari de birouri din Bucureşti, iar “perla” portofoliului a ridicat-o în Piaţa Romană

Patriciu a fost între primii cinci proprietari de...

Autor: Cristi Moga

19.08.2014, 13:58 1854

Când piaţa imobiliară încă nici nu începuse bine să scadă, la sfârşitul anului 2008, omul de afaceri Dinu Patriciu a cumpărat fondul de investiţii Fabian care avea în portofoliu şase clădiri de birouri din Bucureşti cu o suprafaţă cumulată de peste 70.000 mp şi jumătate din ansamblul rezidenţial New Town Residence din zona Dristor, o mişcare împotriva curentului de la acea vreme.

Dinu Patriciu a murit la Londra

Această achiziţie, care s-a ridicat la circa 50 de milioane de euro plus preluarea unor datorii de 76 de milioane de euro, i-a adus lui Patriciu un loc între primii cinci proprietari de birouri din Bucureşti, alături de austriecii de la Immofinanz sau omul de afaceri Liviu Tudor, dar calitatea portofoliului lăsa de dorit, iar stocul de birouri din Bucureşti era în creştere, ţinând cont că în intervalul 2009 – 2014 acesta s-a dublat.

Cubic Center, cea mai mare clădire a portofoliului, de peste 25.000 mp, este situată în rondul de pe şoseaua Pipera-Tunari dar a avut în permanenţă dificultăţi în găsirea de chiriaşi, iar în prezent chiriile au scăzut spre nivelul de 5-6 euro/metrul pătrat lunar. Clădirea Evo Center One de pe strada Erou Iancu Nicolae din Pipera a rămas goală după ce Adama, dezvoltatorul proiectului, şi-a schimbat sediul, astfel că firma în portofoliul căreia se afla imobilul a ajuns în faliment. Cea mai bună clădire a portofoliului iniţial – The Lakeview de pe strada Barbu Văcărescu, având chiriaşi PwC, RBS sau Colgate-Palmolive – era deţinută în parteneriat cu americanii de la AIG Lincoln şi a fost vândută anul trecut pentru 61,7 mil. euro fondului sud-african de investiţii NEPI. Banii încasaţi efectiv de Patriciu şi americani au fost mult mai puţini, în condiţiile în care pentru dezvoltarea proiectului investitorii au luat un credit bancar de peste 40 de milioane de euro care trebuia rambursat.

Singura clădire dezvoltată de Patriciu în Bucureşti în ultimii ani este imobilul Romană Offices din Piaţa Romană, un proiect de mici dimensiuni – circa 2.500 mp – dar care treptat a reuşit să atragă chiriaşi precum PayPoint, Swiss Capital sau Contrast Management la preţuri peste media din Bucureşti.

Mai surprinzătoare decât achiziţia Fabian a fost însă preluarea de către Patriciu a altor două fonduri de investiţii listate pe bursa de la Londra – Deutsche Land şi Rutley – care nu aveau proprietăţi în România, ci pe pieţe precum Germania, Polonia sau Suedia.

Achiziţia acestor două fonduri care de asemenea aveau un grad ridicat de îndatorare a dus portofoliul imobiliar al omului de afaceri la 1,3 miliarde de euro, acesta fiind momentul în care Patriciu a decis să îşi pună numele pe afacerea imobiliară care a fost reunită sub umbrela Dinu Patriciu Global Properties.

La intrarea pe piaţa imobiliară, Patriciu a fost consiliat de britanicul Michael Lloyd, manager care a fost şi în echipa lui Gabriel Popoviciu care a dezvoltat proiectul imobiliar din zona Băneasa. În ultimii ani, afacerile sale imobiliare din România au fost administrate de Ioana Momiceanu, un fost consultant imobiliar care a condus biroul din Bucureşti al firmei BNP Paribas Real Estate.

La începutul lunii iulie a acestui an, clădirea Cubic Center din Pipera a atras un nou chiriaş - compania de outsourcing Luatel – moment în care în spaţiul public a apărut informaţia că portofoliul imobiliar din Bucureşti nu mai este manageriat sub denumirea Dinu Patriciu Global Properties, noul nume comercial dat afacerii imobiliare fiind Liberty Management, ca urmare a unei acţiuni de detaşare de numele omului de afaceri. Alte speculaţii nu îşi mai au rostul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO