Scumpirea materialelor de construcţii nu ar trebui să mai reprezinte un factor care să ducă la creşteri de două cifre ale preţurilor în piaţa imobiliară în perioada următoarea, în contextul în care o parte din materialele de construcţii au înregistrat scăderi de preţuri, în timp ce în alte cazuri preţurile au stagnat, spre deosebire de anii anteriori, a explicat Paul Chipriean, director Rehau Window Solutions România, în cadrul evenimentului ZF Rezidential & Office Summit’24.
„Anul acesta a fost o temperare, ba chiar s-au văzut scăderi în zona de materiale de construcţii, n-aş putea spune că mă refer la toată paleta de materiale de construcţii, dar cel puţin în zona de ferestre din PVC lucrurile au stat puţin mai bine. (...) Pe de altă parte, nu prea înţeleg, şi poate evoluţiile de preţ din imobiliare vin doar din zona că sunt mai puţine autorizaţii, poate de aici vine scumpirea”.
Preţurile materialelor de construcţii nu mai înregistrează un trend de creştere în 2024, după cum spune Chipriean. În cele mai multe cazuri, preţurile au stagnat sau au scăzut.
„Deci evoluţia preţurilor în imobiliare nu ar mai trebui să fie de două cifre în următorii ani sau cel puţin în 2024-2025, pentru că materialele de construcţii sunt într-o zonă mai stabilă”.
Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:
- Clientul se uită astăzi la factura de energie atunci când îşi alege ferestrele. Acum clienţii fac alegeri în cunoştinţă de cauză, nu îşi mai iau ferestre doar ca să nu le bată vântul în casă.
- Vedem în ultima perioadă că educaţia clientului s-a îmbunătăţit şi împinge practic dezvoltatorul să investească în ferestre de calitate şi înspre zona de nZEB.
- Clienţii optează astăzi pentru ferestre care să reducă inclusiv zgomotul.
- Noi am văzut o uşoară scădere dacă stăm să ne uităm pe piaţa din România şi nu vorbesc doar de noi, ci de piaţă în general, cel puţin pe branşa noastră de ferestre, iar scăderea vine din zona de rezidenţial. Nu mă pricep dacă vine în mod special pentru că în Bucureşti s-au împuţinat autorizaţiile sau vine dintr-o cerere puţin mai scăzută faţă de anii precedenţi.
- Am avut un boom în 2021-2022, s-au construit foarte multe unităţi localitve, dar astăzi avem feedback din piaţă că vânzările nu mai merg în acelaşi trend în 2024, cum au fost în 2022 sau chiar 2023. Drept urmare, noi ne-am concentrat puţin atenţia în ultima perioadă pe partea de reabilitări, pentru că există şi un plan naţional pe zona de reabilitări.
- Autorităţile nu prea reuşesc să controleze ce fac constructorii realmente în piaţă pe zona de reabilitări, dacă este controlată cu adevărat calitatea lucrărilor. Pentru că producătorii de materiale de construcţii livrează calitate, doar că în operă, în realitate, lucrurile stau puţin altfel.