Constructii & Imobiliare

Piaţa de consultanţă imobiliară din România este estimată la circa 80 de milioane de euro

Piaţa de consultanţă imobiliară din România este...

Autor: Izabela Cutieru

07.05.2019, 14:12 171

Piaţa de consultanţă imobiliară din România a ajuns la aproape 80 de milioane de euro şi, având în vedere ascensiunea cifrelor din industrie la nivel european şi semnalele de creştere constante din ultimii ani, se estimează că acest segment are un potenţial de dublare a valorii în următorii 5 ani, conform unei analize realizate de RE/MAX România.

Piaţa de consultanţă imobiliară s-a schimbat considerabil în ultimii ani. La nivelul lui 2014, domeniul era caracterizat de instabilitate, dar şi de un potenţial mare de creştere, atât ca preţuri, cât şi în ceea ce ţine de serviciile de consultanţă. În  2019, industria se concentrează pe o nouă etapă a serviciilor de consultanţă, care vizează modelul şi nivelul pieţelor europene.

În prezent pe piaţă activează circa 8.000 de agenţi, respectiv un agent la 2.500 de locuitori, o proporţie destul de mică raportată la necesităţile pieţei. Comparativ, în statele europene cu o industrie dezvoltată, raportul este de patru ori mai mare, iar în statele Americii de Nord, ce reprezintă etalonul în domeniu, acest raport este de un agent la 300 de locuitori.

Potrivit RE/MAX România, pentru atingerea acestui prag este nevoie de reglementarea unor norme profesionale ale industriei, un model de lucru axat pe reprezentare exclusivă, precum şi crearea unor reţele şi asociaţii puternice. ”Acest context reprezintă, deopotrivă, o oportunitate şi o responsabilitate pentru brandurile puternice care activează în domeniu, ce trebuie să mizeze în primul rând pe un sistem integrat, prin dezvoltarea şi susţinerea constantă a unor reţele de birouri, cât şi pe implicarea activă în educarea breslei şi a publicului”.

Segmentul rezidenţial a cunoscut în ultimii ani cea mai mare creştere, raportat la tipul de proprietăţi tranzacţionate. Dacă în urmă cu cinci ani, circa 59% dintre intermedieri erau locuinţe, la nivelul lui 2018 segmentul rezidenţial a ajuns la aproximativ 81% din totalul tranzacţiilor realizate de agenţii RE/MAX. Restul de 19% cuprinde: 7% terenuri, 5% office, 4% comercial şi 3% industrial.

Cea mai mare proprietate tranzacţionată în ultimii ani de Re/Max este un spaţiu industrial din Sibiu, care a fost vândut cu 2.530.000 euro. În topul celor mai mari intermedieri se numără, de asemenea, două terenuri din Cluj-Napoca, unul de 2.500.000 milioane de euro şi altul de 1.960.000 euro, un spaţiu industrial din Cluj (1,6 milioane de euro) şi un apartament în Bucureşti (1,5 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO