Constructii & Imobiliare

Piaţa imobiliară se clatină, iar băncile fac orice să nu fie prinse sub dărâmături după ce se va prăbuşi: Unele bănci americane se pregătesc să vândă creditele imobiliare cu discount chiar şi atunci când debitorii sunt la zi cu rambursările, încercând să reducă expunerea la piaţa imobiliară comercială

Piaţa imobiliară se clatină, iar băncile fac orice...

Autor: Ştefan Stan

10.06.2023, 00:03 19552

Unele bănci americane se pregătesc să vândă creditele imobiliare cu discount chiar şi atunci când debitorii sunt la zi cu rambursările, un semn al determinării lor de a reduce expunerea la piaţa imobiliară comercială care se clatină.

Disponibilitatea unor creditori de a-şi asuma pierderi la aşa-numitele credite imobiliare performante vine ca urmare a multiplelor avertismente că această clasă de active este "următorul pas care va cădea" după recentele turbulenţe din sectorul bancar regional din SUA.

"Faptul că băncile vor să vândă credite apare în multe conversaţii", a declarat Chad Littell, analist la CoStar, o companie de cercetare axată pe sectorul imobiliar comercial. "Aud mai multe despre acest lucru decât oricând în ultimul deceniu".

HSBC USA este în proces de vânzare a sute de milioane de dolari de împrumuturi imobiliare comerciale, potenţial la un preţ redus, ca parte a unui efort de a reduce împrumuturile directe acordate dezvoltatorilor imobiliari din SUA, potrivit a trei persoane familiarizate cu această chestiune.

Între timp, PacWest a vândut luna trecută credite pentru construcţii în valoare de 2,6 miliarde de dolari, în pierdere. Iar un grup de alte bănci facilitează realizarea unor vânzări similare în viitor prin modificarea modului în care contabilizează datoriile imobiliare comerciale.

În mod obişnuit, băncile sunt reticente în a accepta pierderi pentru blocuri mari de împrumuturi care îşi vor păstra întreaga valoare atât timp cât debitorii vor rambursa creditele la timp. Însă unele sunt convinse să facă pasul cel mare pe fondul temerilor legate de creşterea numărului de restanţe - în special în cazul datoriilor garantate cu proprietăţi de birouri care au înregistrat o scădere a cererii din cauza popularităţii persistente a muncii de acasă.

Între timp, o încetinire a cererii de titluri garantate cu ipoteci comerciale a făcut ca băncile de toate mărimile să deţină mai multe datorii imobiliare decât şi-ar dori ele sau autorităţile de reglementare.

În timp ce practica descărcării creditelor performante nu este la fel de răspândită ca în timpul crizei din 2008, mulţi participanţi pe piaţă se aşteaptă ca volumul tranzacţiilor să crească în acest an şi anul viitor.

În timp ce băncile se pregătesc să încheie al doilea trimestru "sunt super concentrate pe menţinerea unui portofoliu de credite curat", a declarat David Aviram, director la Maverick Real Estate Partners, un fond privat specializat în credite imobiliare comerciale. "Băncile nu vor să stârnească îngrijorarea autorităţilor de reglementare sau a investitorilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels