Constructii & Imobiliare

Piaţa imobiliară din Berlin s-a transformat într-un butoi plin cu pulbere: Îngheţarea chiriilor pe cinci ani provoacă un sesism în sectorul construcţiilor şi întinde nervii dezvoltatorilor la maximum

Piaţa imobiliară din Berlin s-a transformat într-un...

Autor: Iulian Tenchiu

26.01.2020, 15:43 2238

În octombrie 2019, partidele aflate la conducere în Berlin au decis plafonarea preţurilor chiriilor pentru următorii cinci ani, pentru a pune capăt creşterii necontrolate a acestora. Această hotărâre vine în sprijinul chiriaşilor, dar totodată întinde nervii dezvoltatorilor imobiliari, care au început să piardă bani, scrie Financial Times.

Unul dintre cei mai afectaţi jucători ai pieţei de imobiliare a fost Deutsche Wohnen, cel mai mare proprietar de apartamente din Berlin, care a pierdut o cincime din capitalizarea de piaţă încă de la anunţarea deciziei de plafonare în iulie.

Decizia care i-a făcut pe chiriaşi să răsufle uşuraţi, dar care i-a enervat pe dezvoltatori, a venit din parea lui Katrin Lompscher, şeful dezvoltării urbane şi membră a partidului Die Linke (Stânga – n.r.) din Germania.

Dezvoltatorii imobiliari nu sunt singurii care critică proiectul lui Lompscher, ci şi economiştii alături de întregul sector de construcţii, care susţin că plafonarea chiriilor va avea un efect devastator asupra climatului investiţional din Berlin, deja afectat de birocraţia excesivă.

BBU, o asociaţie comercială care adună la un loc dezvoltatorii privaţi şi de stat din Berlin şi Brandburg, susţine că membrii săi se aşteaptă să piardă peste 1 miliard de euro în următorii cinci ani şi să investească cu 5,5 miliarde de euro mai puţin în Berlin decât era planificat.

Pentru cele 1,5 milioane de apartamente construite înainte de 2014 preţul chiriilor va fi blocat la nivelul de la mijlocul anului 2019. Totodată, pentru contractele de închiriere noi, se va impune o limită de preţ, în funcţie de vechimea clădirii şi calitatea apartamentelor. Aceasta ar putea oscila între 3,92 şi 9,80 euro pe metru pătrat.

Chiriaşii care plătesc peste limita stabilită vor putea aplica pentru o reducere a chiriei. Primăria din Berlin estimează că aproximativ 340.000 de oameni se vor transforma în beneficiarii acestei reduceri.

Adversarii acestui proiect, precum cancelarul german Angela Merkel, caută să atace noua lege la Curtea Constituţională. Chiar şi dacă această iniţiativă se va solda cu un succes, va fi nevoie de mult timp pentru ca investitorii să îşi recapete încrederea în Berlin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO