Constructii & Imobiliare

Piaţa locală de investiţii imobiliare a înregistrat tranzacţii de 336 mil. euro în primul semestru, plus 13% an/an. Birourile rămân cea mai dinamică clasă de active, cu tranzacţii de 63% din volumul total, în timp ce retailul a generat aproape 16% din cifra de afaceri

Piaţa locală de investiţii imobiliare a înregistrat tranzacţii de 336 mil. euro în primul semestru, plus 13% an/an. Birourile rămân cea mai dinamică clasă de active, cu tranzacţii de 63% din volumul total, în timp ce retailul a generat aproape 16% din cifra de afaceri

Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers

Autor: Cristina Bellu

12.08.2022, 11:51 192

Investiţiile imobiliare din piaţa locală au atins o valoare totală de 336 milioane de euro în primul semestru (S1) din acest an, cu aproape 13% peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, notează un raport al companiei de consultanţă imobiliară Colliers.

Potrivit acestuia, birourile au rămas cea mai dinamică clasă de active, atrăgând tranzacţii în valoare de 63% din volumul total în prima jumătate a anului 2022, în timp ce retailul a generat aproximativ 16% din cifra de afaceri, iar I&L - 14%.

Hotelurile au avut o contribuţie mică, restul tranzacţiilor completând topul până la 100%.

Consultanţii de la Colliers menţionează că în condiţiile în care, în ciuda contextului oarecum incert al economiei mondiale, o serie de tranzacţii mari, aflate în diverse stadii, sunt încă în curs de derulare, anul s-ar putea încheia cu un volum total apropiat sau chiar mai mare de 1 miliard de euro.

Raportul arată că cea mai mare tranzacţie din prima jumătate a anului a legată de achiziţionarea de către S IMMO a Portland Trust EXPO Business Park, un proiect de birouri nou dezvoltat în partea de nord a Bucureştiului, cu peste 110 milioane de euro.

“Aceasta este şi cea de-a cincea tranzacţie cu nouă cifre finalizată pe piaţa locală în cei doi ani şi jumătate de la începutul pandemiei, ceea ce este mai mult sau mai puţin comparabil cu numărul de tranzacţii mari finalizate în anii anteriori, subliniind atât atractivitatea, cât şi importanţa în creştere a pieţei locale de investiţii”, spun consultanţii de la Colliers.

Printre alte tranzacţii notabile se numără şi achiziţia METAV Business Park, un proiect mixt în interiorul oraşului Bucureşti, de către Alinso Group, dar şi vânzarea Speedwell Record Park, un proiect de birouri din Cluj-Napoca, către AYA Properties Fund, pentru 35 de milioane de euro.

Consultanţii Colliers remarcă faptul că, în timp ce marii investitori instituţionali vor continua să dirijeze piaţa şi să genereze cea mai mare parte a activităţii, se observă şi o atenţie din ce în ce mai mare din partea potenţialilor investitori pentru active care necesită investiţii pentru a deveni competitive. Pe viitor, piaţa va asista probabil la o creştere a acestui tip de tranzacţii, în special pe fondul încetinirii creşterii economice şi al creşterii ratelor dobânzilor.

„Uitându-ne la activitatea investitorilor pe piaţa din România din ultimii ani, observăm într-o anumită măsură un echilibru între tranzacţiile realizate de investitori noi, respectiv investitori recurenţi. În momentul de faţă, investitorii continuă să manifeste un interes sănătos pentru activele locale şi, chiar dacă unii nu au apăsat încă pe acceleraţie, România rămâne pe radarul lor”, spune Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers.

Cu toate acestea, investitorii internationali rămân precauţi cu privire la evoluţiile din economia globală, cu precădere în ceea ce priveşte costul riscului şi inflaţia. Deocamdată, aceste evoluţii nu au avut încă un impact semnificativ asupra activităţii locale, dar, la fel ca în cazul oricărei pieţe imobiliare, mediul investiţional se bazează într-o anumită măsură pe momentum, iar dacă lucrurile nu se îmbunătăţesc curând, consultanţii Colliers se aşteaptă ca o parte din tendinţa negativă să se transmită.

„2022 pare să fie un an excepţional pentru piaţa locală de investiţii în ceea ce priveşte activitatea generală, dar perspectivele pentru 2023 sunt provocatoare şi depind în mare măsură de ceea ce se va întâmpla pe pieţele financiare globale în trimestrele următoare", concluzionează Anca Merdescu, Associate Director Investment Services.

 
 
 
 


 

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.9250
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.7278
Azi:
Diferență:
Ieri: 5.7274
Azi:
Diferență:
Ieri: 5.0120