Constructii & Imobiliare

Piaţa logistică şi industrială la nouă luni: 868.000 mp închiriaţi, cu o valoare aproape dublă faţă de ianuarie-septembrie 2021. CBRE: Există un interes deosebit din partea retailerilor pentru consolidarea centrelor logistice din ţară. Practic,aceasta este forţa motrice, iar tendinţa va continua şi anul viitor

Victor Răchită, Head of Industrial & Logistics în cadrul CBRE România

Victor Răchită, Head of Industrial & Logistics în cadrul CBRE România

Autor: Cristina Bellu

26.10.2022, 13:33 132

În primele nouă luni ale anului, în România au fost închiriaţi 868.000 de metri pătraţi de spaţii industriale şi logistice, cu o valoare aproape dublă faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, şi care depăşeşte deja suprafaţa totală închiriată pe parcursul întregului an precedent, arată datele companiei de consultanţă imobiliară CBRE România.

De asemenea, activitatea totală de închiriere, excluzând reînnoirile şi renegocierile, a reprezentat 82% din totalul tranzacţiilor, procentul ridicat confirmând interesul chiriaşilor pentru spaţii noi, fie existente, fie construite special pentru aceştia.

Cea mai solicitată regiune a ţării rămâne Capitala, cu 63% din totalul activităţii de închiriere, urmată la distanţă semnificativă de regiunea de Sud, care înregistrează 20% din suprafaţa închiriată în acest interval.

În ceea ce priveşte preţul chiriilor, dezvoltatorii locali şi internaţionali activi pe piaţă au găsit până acum soluţii pentru a-l menţine stabil, în ciuda contextului geopolitic şi a preţurilor în creştere pentru materialele de construcţie, ceea ce face ca România să fie cea mai competitivă piaţă din regiune privind costul ocupaţional.

Cu toate acestea, presiunea crescută asupra randamentelor dezvoltatorilor este de aşteptat să se intensifice pe fondul creşterii costului capitalului, ceea ce va conduce la rândul său inevitabil la o creştere a chiriilor spaţiilor logistice.

Chiar şi în contextul acestei creşteri, nivelul chiriilor din România se preconizează să rămână sub nivelul ţărilor din regiune, spun consumtanţii CBRE România.

”Există un interes deosebit din partea retailerilor internaţionali pentru implementarea şi consolidarea centrelor logistice din ţara noastră. Practic, aceasta este forţa motrice din spatele anului record 2022, iar tendinţa va continua şi anul viitor. Este foarte importantă contribuţia dezvoltatorilor privaţi care investesc în terminale de tip air-cargo sau intermodale, proiecte care creează noi oportunităţi pentru companiile interesate să deschidă facilităţi de producţie şi/sau logistică în România”, spune Victor Răchită, Head of Industrial & Logistics în cadrul CBRE România.

El consideră că există un potenţial semnificativ în industria de producţie, aşa cum reiese din discuţiile avute cu companii care operează în diferite industrii şi care găsesc multe oportunităţi în România.

”Preţurile terenurilor cu PUZ-uri industriale sunt încă competitive, dezvoltatorii au multă experienţă, forţă de muncă bine calificată şi scheme competitive de ajutor de stat. Suntem încă deficitari la infrastructură, dar următorii ani pot rezolva acest aspect. Mai este mult de lucru, dar prin eforturile consecvente ale dezvoltatorilor, consultanţilor noştri şi cu sprijinul autorităţilor sunt convins că vom vedea tot mai mulţi jucători interesaţi de România. Mi-ar plăcea să văd mai multe companii asiatice active pe piaţa noastră, care să depăşească stadiul de încercări timide, aşa cum au fost înregistrate până în prezent”

Mai mult de jumătate din suprafaţa totală închiriată la nivel naţional este destinată logisticii şi depozitării, iar comercianţii au devenit principala sursă de cerere de la începutul anului, având în vedere că cea mai mare parte din toată suprafaţa închiriabilă a fost generată de aceştia.

În total, stocul industrial modern din România a ajuns la 6,12 milioane mp la sfârşitul lui T3/2022, jumătate din acesta fiind situat în Bucureşti şi proximităţile sale. Noile livrări de la începutul anului au reprezentat aproape jumătate de milion de mp inauguraţi la nivelul întregii ţări, din care 110.300 mp în T3.

Potrivit consultanţilor de la CBRE România, aproximativ 562.000 mp industriali şi logistici erau în construcţie la sfârşitul lui T3 la nivel national şi se preconizează a fi livraţi până la sfârşitul anului 2023.

Proiecţiile sunt optimiste şi, având în vedere exclusiv viitoarele livrări, fără a include proiectele planificate cu aceeaşi dată estimată de finalizare care nu au fost demarate încă, stocul modern va ajunge rapid la 6,7 ​​milioane mp. În termen de un an, pragul de 7,0 milioane mp poate fi depăşit cu uşurinţă.

„Marea provocare în acest moment este mixul între costul utilităţilor şi lipsa predictibilităţii acestora. O parte dintre clienţii noştri sunt companii producătoare din diverse industrii, cu una sau mai multe locaţii în ţară, toţi având dificultăţi în definirea bugetelor, ceea ce face extrem de dificilă decizia privind o posibilă extindere a operaţiunilor în România”, concluzionează Victor Răchită, Head of Industrial & Logistics în cadrul CBRE România.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO