Constructii & Imobiliare

Pieţele imobiliare din Transilvania ignoră criza. Studiu SVN: Numărul tranzacţiilor imobiliare din Cluj, Sibiu şi Oradea cresc cu peste 20%

Pieţele imobiliare din Transilvania ignoră criza....

Autor: Cosmin Pirv

30.08.2020, 21:17 398

Numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut în primele şapte luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2019, pe principalele pieţe din Transilvania, din Cluj-Napoca şi Sibiu, arată un studiu realizat de SVN Romania

Numărul de tranzacţii cu imobile încheiate în Cluj în primele şapte luni din 2020 a crescut cu 25,5% comparativ cu primele şapte luni din 2019, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), în ciuda celor două luni de restricţii de circulaţie din timpul stării de urgenţă.

„Piaţa rezidenţială din Cluj-Napoca a rezistat relativ bine şocului produs de criza sanitară prin care trecem. Oraşul continuă să se dezvolte macroeconomic iar proiectele realizate temeinic, cu un plan de business bine pus la punct, înregistrează în continuare rezultate satisfăcătoare, deşi există, desigur, şi proiecte cu rezultate slabe. Cererea a revenit la niveluri similare cu cele înregistrate anul trecut iar preţurile sunt. în medie, cu aproape 10% mai mari faţă de acum un an”, a declarat Anamaria Burcă, managing partner SVN Transilvania.

Şi în Sibiu, tranzacţiile au crescut cu 24,5%.

Aceste pieţe au înregistrat în 2019 noi recorduri absolute în ceea ce priveşte livrările de noi locuinţe, potrivit calculelor SVN Romania realizate pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Cluj-Napoca a rămas cea mai mare piaţă rezidenţială regională din România, cu excepţia regiunii Bucureşti – Ilfov. 7.557 de locuinţe au fost finalizate în 2019 în oraş şi în împrejurimi, în creştere cu 6% comparativ cu anul anterior, stabilindu-se astfel un nou record.

Sibiu, a doua mare piaţă rezidenţială din Transilvania şi a cincea la nivel naţional, cu livrări totale de locuinţe în ultimii 13 ani mai mari comparativ cu cele întregistrate în Iaşi sau Braşov, a înregistrat de asemenea noi recorduri în 2019. Astfel, calculele SVN Romania arată că aproape 2.700 de locuinţe au fost predate anul trecut în oraş şi împrejurimi, cu 18,2% mai multe comparativ cu anul anterior.

Cea mai spectaculoasă evoluţie a fost înregistrată de către Oradea, unde nivelul de locuinţe livrate în 2019 s-a dublat practic comparativ cu anul anterior, până la 2.161 de locuinţe.

„Piaţa rezidenţială din Oradea se află în plină fază de dezvoltare, existând un număr tot mai ridicat de noi proiecte. Cerere există iar dacă ai un proiect bine conceput vei înregistra rezultate satisfăcătoare, gradele de absorbţie fiind de peste 70% până la predarea locuinţelor. Oraşul se dezvoltă puternic pe segmentul industrial şi se transformă şi într-o atracţie turistică demnă de luat în considerare, perspectivele generale fiind în continuare de creştere pe termen mediu şi lung”, a adăugat Anamaria Burcă.

SVN Romania este unul dintre cele mai mari jucători activi pe piaţa de consultanţă imobiliară din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO