Constructii & Imobiliare

Primăria Capitalei: 41 de clădiri din centru sunt în proces de reabilitare şi consolidare

Primăria Capitalei: 41 de clădiri din centru sunt în...

Autor: Maria Mihalcea

13.10.2018, 11:08 236

Primăria Capitalei anunţă, sâmbătă dimineaţă, că lucrările de consolidare şi reabilitare la mai multe clădiri din centrul Bucureştiului continuă, fiind deschise 41 de şantiere. 

Sunt şantiere deschise la 41 de clădiri din centrul Bucureştiului, respectiv la opt dintre acestea sunt finalizate lucrările de punere în siguranţă, în acest moment se lucrează la consolidarea propriu-zisă, iar la alte 33 de imobile Compania Municipală Consolidări execută lucrări de punere în siguranţă, lucrări premergătoare celor de consolidare.

Totodată, în paralel, se lucrează şi la consolidarea şi restaurarea Palatului Voievodal „Curtea Veche”, care vizează protejarea, restaurarea şi consolidarea ansamblului, precum şi funcţionalizarea şi punerea în valoare a vestigiilor.

"Am accelerat programul de consolidări derulat de Primăria Capitalei, în prezent 41 de clădiri fiind în proces de reabilitare. Reamintesc faptul că în ultimii 27 de ani, autorităţile locale au reabilitat doar 20 de clădiri, iar acum, alocarea bugetară de la începutul anului îşi arată efectele: dacă în perioada 2011-2016, Primăria Capitalei, prin Consiliul General de la acel moment, a alocat în jur de 1 milion de euro pe an pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, în anul 2018, pentru acest domeniu, am alocat nu mai puţin de 10 milioane de euro, ceea ce ne-a permis să intervenim în peste 40 de clădiri", a transmis Gabriela Firea.

La patru imobile se lucrează în acest moment la revizuirea proiectelor tehnice - str. Batiştei nr. 5, str. Carol nr. 63, str. Pache Protopopescu nr. 11, str. Schitu Măgureanu nr. 3- astfel încât acestea să corespundă noilor normative tehnice în ceea ce priveşte proiectarea şi execuţia clădirilor încadrate în categoria risc seismic 1.

De asemenea, până sfârşitul anului, Primăria Capitalei anunţă că va continua lucrările de consolidare la alte trei imobile (str. Câmpineanu nr. 9, str. Schitu Măgureanu nr. 19, str. Ştefan Luchian nr. 12C), "lucrări care au fost blocate ani la rând de revendicările financiare şi de amânările nejustificate ale companiilor care câştigaseră contractele de lucrări".

Proprietarii altor 28 de imobile au semnat convenţia prin care îşi dau acordul că locuinţele lor să fie incluse în programul de consolidare al PMB.

Cele mai multe dintre clădirile aflate în consolidare sunt construite în perioada anilor 1900, se află în centrul Bucureştiului, o parte dintre ele fiind monumente istorice. Acestea erau foarte degradate şi prezentau un pericol public atât pentru cetăţenii care locuiau în ele cât şi pentru cei care tranzitau zona.

"Aproape toate familiile care locuiau în clădirile la care au început lucrările de punere în siguranţă şi consolidare au fost mutate în locuinţele de necesitate deţinute de Primăria Capitalei, în Piaţă Naţiunile Unite, (locuinţe modernizate recent), iar câteva dintre acestea sunt în curs de relocare", transmite Primăria Capitalei, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

De asemenea, Primăria Municipiului Bucureşti precizează că derulează în prezent o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor care locuiesc în imobile cu risc seismic cu privire la obligaţiile ce le revin, dar şi cu privire la facilităţile oferite de municipalitate: costul relocării proprietarilor este suportat în integralitate de PMB, persoanele fizice proprietari ai locuinţelor multietajate încadrate prin raport de expertiză tehnică in clasa I de risc seismic, la care venitul lunar pe familie este sub trei salarii minime brute pe economie vor putea să nu mai ramburseze 50% din valoarea investită pentru execuţia lucrărilor de intervenţie, cu anumite condiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO