Constructii & Imobiliare

Raport PwC: Investitorii imobiliari din Europa prognozează că 2023 va marca o scădere a gradului de ocupare şi a chiriilor, inclusiv în sectoarele solide, generând o reducere a profiturilor şi a investiţiilor

Francesca Postolache, Partener, PwC România

Francesca Postolache, Partener, PwC România

Autor: Cristina Bellu

29.11.2022, 12:50 328

Investitorii imobiliari din Europa sunt pesimişti în ceea ce priveşte evoluţia sectorului în 2023 şi estimează că preţurile ridicate ale energiei şi o recesiune vor duce la scăderea gradului de ocupare şi a chiriilor, chiar şi în sectoarele anterior solide, şi implicit la reducerea profiturilor şi a investiţiilor, notează raportul Emerging Trends in Real Estate 2023 realizat de PwC împreună cu Institutul Urban Land.

Potrivit acestuia, o redresare în sectorul imobiliar nu este probabilă mai devreme de începutul anului 2024.

”Liderii din industrie anticipează că 2023 va fi un an dificil, în care lichidităţile vor scădea, pe o piaţă în care volumul investiţiilor, chiriile şi gradul de ocupare vor fi din ce în ce mai mici. Îngrijorările legate de inflaţie, ratele dobânzilor şi evoluţia economică sunt în creştere faţă de anul trecut când deja începeau să alarmeze mediul de afaceri", spune Francesca Postolache, Partener, PwC România.

Ea consideră că oportunităţile de creştere şi de obţinere a unui randament bun al investiţiilor există în continuare, dar ecuaţia a ceea ce reprezintă o afacere bună s-a schimbat din nou.

Disponibilitatea capitalului pentru investiţii în 2023 a ajuns la cel mai mic nivel de la criza financiară globală din 2008, fiind preconizată o scădere puternică a activităţii de dezvoltare, după o încetinire în 2022, se arată în raportul PwC.

Potrivit acestuia,  51% dintre participanţii la sondaj se aşteaptă să fie cumpărători neţi de active imobiliare în 2023, în scădere faţă de anul trecut (59%). Datele sunt mai pesimiste chiar şi faţă de cele din 2020, când 55% dintre participanţii la sondaj declarau că intenţionează să achiziţioneze proprietăţi imobiliare în 2021.

Dincolo de incertitudinea generală pentru viitorul apropiat, investitorii semnalează şi alte motive de îngrijorare cu privire la evoluţia sectorului. Astfel, 92% dintre respondenţi arată că disponibilitatea resurselor şi costurile de construcţie sunt principalele lor îngrijorări pentru 2023, cât şi pentru următorii 3-5 ani, pe fondul deficitului de materiale şi al forţei de muncă, precum şi a presiuni inflaţioniste. Alte îngrijorări enunţate se referă la creşterea economică europeană (76%), dobânzi (73%) şi evoluţia economică globală.

Totuşi, anul 2023 ar putea să aducă şi oportunităţi pentru investitorii bine capitalizaţi, atât pentru achiziţii, având în vedere scăderea evaluărilor, cât şi pentru dezvoltări viitoare, fiind aşteptată o scădere a preţurilor la terenuri, dar şi un declin accentuat al concurenţei între dezvoltatori.

Sectorul rezidenţial rămâne în topul preferinţelor fiind considerat mult mai stabil din perspectiva veniturilor decât sectoarele comerciale. Totuşi, creşterea bruscă a costurilor de construcţie şi a costurilor forţei de muncă afectează şi dezvoltatorii rezidenţiali, limitând oferta în contextul în care cererea rămâne ridicată.

În paralel, infrastructura pentru energie nouă rămâne în topul sectoarelor promiţătoare, pe fondul uneia dintre cele mai mari provocări globale - tranziţia către energia verde. Aceasta este urmată de sectorul de life sciences (cercetare/dezvoltare în domeniul farmaceutic, alimentar, biotehnologie, etc) şi de centrele de date. Contrar ediţiei de anul trecut, logistica a coborât în clasamentul general de pe locul al treilea pe locul al optulea, în timp ce se remarcă un interes crescut pentru o serie de subsectoare cu o componentă socială (cămine pentru bătrâni, case sociale, etc).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO