Constructii & Imobiliare

Răzvan Iorgu, CBRE: 2021 are toate premisele pentru a deveni un an record pentru piaţa spaţiilor industriale

Răzvan Iorgu, Managing Director, CBRE România

Răzvan Iorgu, Managing Director, CBRE România

Autor: Cristina Bellu

05.05.2021, 11:53 441

Volumul tranzacţiilor de spaţii industriale a marcat o creştere de 43% în primul trimestru din 2021 faţă de perioada similară a anului trecut, cu un total de 264.000 metri pătraţi închiriaţi pe piaţa din România, notează un raport al companiei de consultanţă imobiliară CBRE.

„Anul acesta a început promiţător pentru piaţa de industrial. Vedem o activitate ridicată atât în ceea ce priveşte închirierile de spaţii, companiile din industriile de auto şi retail generând cea mai mare cerere, mai precis peste 50% din volumul tranzacţionat, cât şi pe segmentul de dezvoltare de noi proiecte, în special în oraşele regionale. Astfel, 2021 are toate premisele pentru a deveni un nou an record pentru piaţa spaţiilor industriale”, spune Răzvan Iorgu, Managing Director, CBRE România.

Cea mai mare tranzacţie încheiată în primele trei luni îi aparţine producătorului de automobile Dacia, care a decis să-şi prelungească contractul pentru cei 68.000 mp ocupaţi în proiectul din judeţul Argeş, deţinut de fondul de investiţii Globalworth.

Datele CBRE arată că mai mult de jumătate din volumul de spaţii industriale tranzacţionat a fost înregistrat în Bucureşti, în timp ce restul ţării a atras 48% din tranzacţiile de închirieri. În acelaşi timp, sud-estul României a fost cea mai dinamică zonă din afara Capitalei, cu 64% din tranzacţii.

La stocul existent de 5,16 mil. mp de spaţii industriale, au fost adăugaţi 61.000 mp livraţi în primul trimestru, cea mai mare parte fiind construită în regiunea de vest şi nord-vest a ţării iar până la finalul anului, urmează a fi livraţi încă 600.000 mp, potrivit datelor CBRE.

Chiriile pentru spaţiile industriale au rămas stabile în primul trimestru, în jurul valorii de 3,90 euro/mp, similar cu valoarea înregistrată la finalul anului trecut.

În ceea ce priveşte stocul de spaţii de retail din România,a cesta se apropie de pragul de 4 mil. mp, la finalul primul trimestru fiind de 3,91 mil. mp, după ce 17.000 mp au fost livraţi, potrivit datelor CBRE Research.

„Piaţa de retail s-a diversificat şi observăm un interes tot mai mare pentru parcurile de retail. Din cei peste 170.000 mp care se construiesc acum şi vor fi livraţi până la finalul anului, 90% sunt în parcuri de retail de dimensiuni diferite, de la 3.000 la 20.000 mp, ţinând cont că majoritatea oraşelor mari beneficiază de existenţa mallurilor ca dezvoltare comercială. Spre deosebire de alte ţări din regiune, România are încă un stoc redus de parcuri de retail, de sub 400.000 mp, în timp ce în Austria şi Cehia, astfel de proprietăţi totalizează peste 1 mil. mp”, spune Carmen Ravon, Head of Advisory & Transaction, Retail, în cadrul CBRE România.

Ea precizează că mixul dintre magazinele fizice şi e-commerce, susţinut de serviciile omnichannel, reprezintă prioritatea retailerilor pentru 2021 şi 2022, şi menţionează că pe lângă expansiunea în mediul online, retailerii din domeniile FMCG şi home & deco au generat o cerere importantă în sectorul spaţiilor industriale, de peste 50.000 mp în primul trimestru.

Chiriile pentru spaţiile de retail s-au menţinut constante în primul trimestru, la 40 euro/mp pentru spaţiile stradale, respectiv 70% pentru centrele comerciale, mai arată raportul CBRE Research.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO