Constructii & Imobiliare

România, indulgentă cu taxele pentru locuinţele de lux

România, indulgentă cu taxele pentru locuinţele de lux

Autor: Alina-Elena Vasiliu

04.08.2016, 12:08 1351

România se numără printre ţările care impun cele mai mici taxe la achiziţia de imobiliare de valoare mare, percepând în medie 0,15% sau 1.500 de dolari la cumpărarea unei proprietăţi în valoare de un milion de dolari, potrivit unui studiu realizat de reţeaua internaţională de servicii de contabilitate şi consultanţă UHY. La nivel mondial, media este de 3,3%, adică circa 33.038 de dolari, pentru proprietăţi în valoare de un milion de dolari.

Franţa, Germania şi Spania percep printre cele mai ridicate impozite la achiziţia de proprietăţi imobiliare din lume, liderul fiind Belgia, cu o taxă de 113.131 de dolari. La polul opus, se situează Noua Zeelandă şi Rusia, care uneori nu percep nicio taxă la achiziţia de imobiliare de valoare mare.

“În multe economii există riscul supra-taxării la achiziţia de proprietăţi pentru a consolida finanţele, iar faptul că România limitează aceste taxe este încurajator. Impozitele mari la achiziţia de bunuri imobiliare pot fi împovărăroare pentru cumpărătorii naţionali, care pot să nu fie foarte înstăriţi, dată fiind creşterea preţului locuinţelor în anumite zone în ultimii zece-douăzeci de ani”, spune Camelia Dobre, managing partner la UHY Audit CD, companie mambră UHY.

Perceperea de impozite mari la proprietăţile noi poate să restrângă mobilitatea pe piaţa muncii. Deoarece obligă companiile să ofere stimulente mult mai importante pentru a-i convinge pe cei din poziţiile de conducere să se mute în alt oraş, taxele mari pot afecta crearea de locuri de muncă şi investiţiile în afaceri şi, în final, întreaga economie în general.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO