Constructii & Imobiliare

România, pe locul 10 în topul Uniunii Europene al celor mai mici creşteri la preţurile locuinţelor din T2

România, pe locul 10 în topul Uniunii Europene al celor...

Autor: Alina Botezatu

07.10.2018, 17:17 444

Preţurile locuinţelor din România au crescut cu 4,7%, în trimestru al doilea al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Eurostat - Biroul european de statistică.

O creştere similară s-a înregistrat în Germania, astfel că acestea două au ocupat împreună locul 10 în Top 10 al celor mai mici creşteri la preţurile locuinţelor din Uniunea Europeană (UE), în perioada citată, reiese din datele publicate vineri de Eurostat. Cele două au fost aproape atât de media UE, cât şi de cea a zonei euro, care a fost de 4,3% pentru fiecare.

În schimb, preţurile locuinţelor din Suedia au scăzut cu 1,7%, în trimestru al doilea al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe locul al doilea al acestui top s-a clasat Italia, unde preţurile au stagnat, în condiţiile în care scăderea a fost de 0,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În plus, preţurile locuinţelor din Finlanda au crescut cu 0,7%, astfel că s-a poziţionat pe locul 3 al acestui top.

De asemenea, în aceleaşi perioade, creşteri de sub 5% s-au înregistrat în următoarele ţări: Cipru (1,2%), Franţa (2,8%), Marea Britanie (3,4%), Austria (3,7%), Belgia (3,9%), Croaţia (4,5%) şi Danemarca (4,8%).

Creşteri de peste 10% la preţurile locuinţelor au fost în: Ungaria (10,4%), Portugalia (11,2%), Irlanda (12,6%) şi Slovenia (13,4%).

Spre comparaţie, alte ţări din regiune au avut aprecieri importante la preţurile locuinţelor: de 6,2% în Polonia; de 7% în Slovacia; de câte 7,5% în Bulgaria, respectiv Cehia.

În schimb, România este una dintre ţările UE unde au crescut cel mai mult preţurile faţă de primul trimestru, cu 3,1%, mult peste media de 1,4% atât a UE, cât şi a zonei euro.

În această perioadă, ţara nostră a fost depăşită doar de Slovenia (4,2%) şi Malta (3,2%), fiind la egalitate cu Letonia (3,1%). În acelaşi timp, în Croaţia, preţurile locuinţelor au scăzut cu 0,2%, aceasta fiind cea mai slabă evoluţie, iar creşteri de sub 1% au fost în Suedia (0,6%), Cipru (0,6%), Italia (0,8%), Austria, Franţa şi Luxemburg (fiecare cu câte 0,9%).

Spre comparaţie, ţările din regiune au înregistrat creşteri mai mici în aceeaşi perioadă, în această ordine: Bulgaria (2,8%), Cehia (2,4%), Polonia (2,3%), Ungaria (1,4%) şi Slovacia (1,2%).

Datele din Grecia lipsesc atât pentru acest an, cât şi pentru anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO