Constructii & Imobiliare

România, printre ţările cu cele mai mici densităţi de spaţii comerciale din Europa

România, printre ţările cu cele mai mici densităţi...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

23.08.2018, 15:26 431

O mie de români au alocaţi puţin peste 100 de metri pătraţi de spaţii comerciale închiriabile, de şapte ori mai puţin decât acelaşi număr de cetăţeni estonieni şi de două ori mai puţin faţă de 1.000 de locuitori din Cehia sau din Slovacia.

Doar Bulgaria, cu 103 mp de retail la 1.000 de locuitori, are o densitate similară cu cea a României, de 107 mp, potrivit raportului „European Shopping Centres 2018 – The Development Story”, realizat de firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

România mai are astfel de recuperat pentru a prinde din urmă ţări vecine din Europa Centrală şi de Est, unde inaugurările de malluri se fac într-un ritm mai alert. În rândul deschiderilor de noi malluri în Europa Centrală şi de Est în 2019, România figurează, în raportul amintit, doar cu centrul comercial AFI Braşov ca fiind cel mai mare proiect, pe care îl dezvoltă israelienii de la AFI Europe.

Mallul va avea 45.000 de metri pătraţi, fiind deja închiriat în proporţie de 80% către chiriaşi precum grupul Inditex, Carrefour şi alţi retaileri. Anul 2017 a bifat o premieră în istoria locală de retail, după ce, pentru prima dată, suprafaţa totală a mallurilor şi a galeriilor comerciale a scăzut, pe fondul închiderii unor proiecte care au cumulat o suprafaţă mai mare decât cea inaugurată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO