Constructii & Imobiliare

România rămâne pe radarul investitorilor imobiliari. Gijs Klomp, CBRE: Mixul dintre oferta limitată şi cererea mai bună decât cea estimată iniţial poate declanşa fluctuaţii surprinzătoare de preţuri

Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România

Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România

Autor: Cristina Bellu

02.02.2021, 13:25 147

Piaţa imobiliară locală continuă să atragă atenţia investitorilor, iar mixul dintre oferta limitată şi cererea mai bună faţă de estimările iniţiale ar putea declanşa schimbări neaşteptate de preţuri, consideră Gijs Klomp, Head of Investment Properties în cadrul companiei de consultanţă imobiliară CBRE România.

“În România, oferta de produse imobiliare aflate la vânzare este în continuare scăzută, în special sectorul industrial se confruntă cu o lipsă majoră de o produse, asociată cu o cerere mare (latentă). Mixul dintre oferta limitată şi cererea mai bună decât cea estimată iniţial poate declanşa fluctuaţii surprinzătoare de preţuri în 2021”, spune Gijs Klomp.

În 2020, volumul investiţiilor imobiliare din România a totalizat 588,5 mil. euro, aproape  jumătate din valoarea record înregistrată în 2019, dar similară cu cea din 2015, an în care piaţa imobiliară şi-a reluat creşterea în urma crizei globale financiare, notează un raport al CBRE România.

Astfel, deşi 68% din volumul total de investiţii imobiliare a fost tranzacţionat în primele şase luni, a doua jumătate a anului a adus cea mai mare tranzacţie din 2020, marcând intrarea unui nou investitor chinez în România, Fosun, care  a achiziţionat clădirea de birouri Floreasca Park din Bucureşti pentru suma de 101,5 mil. euro, reconfirmând astfel atractivitatea pieţei de birouri din Capitală.

Tot în 2020, cea mai mare tranzacţie de investiţii negociată în 2019 s-a încheiat când AFI Europe a finalizat acordul cu NEPI Rockcastle pentru trei clădiri de birouri din Bucureşti, respectiv Floreasca Business Park, The Lakeview şi Aviatorilor 8, şi una din Timişoara - City Business Park, cu un volum total estimat de 308 mil. euro.

Finalul anului a bifat o nouă tranzacţie pe piaţa de birouri, după ce fondul de investiţii S IMMO, consiliat de CBRE, a agreat termenii contractuali pentru achiziţionarea în avans a clădirilor de birouri Campus 6.2 şi 6.3, pentru suma de aproximativ 97 mil. euro.

„Pandemia de Covid-19 a fost un eveniment de tip black swan cu impact semnificativ asupra pieţei de investiţii imobiliare. Investitorii şi-au redobândit în cele din urmă încrederea şi au realizat că lucrurile vor reveni la normalitate. Am asistat, printre altele, la o nouă intrare pe piaţa românească, o extindere importantă a portofoliului din partea unui jucător important, mai exact S IMMO şi am văzut câteva tranzacţii creative în toate sectoarele pieţei”, explică Gijs Klomp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO