Constructii & Imobiliare

Sectorul imobiliar şi al construcţiilor a atras investiţii străine directe de aproape 12 mld. euro în ultimul deceniu, cu o medie de 1,2 mld. euro pe an. Cristi Moga, Cushman & Wakefield Echinox: În continuare, autorităţile au o mare responsabilitate în crearea unui cadru legal şi fiscal transparent şi predictibil investiţiilor

Sectorul imobiliar şi al construcţiilor a atras...

Autor: Cristina Bellu

26.10.2022, 11:19 174

Sectorul imobiliar şi al construcţiilor din România a atras în ultimii zece ani investiţii străine directe (ISD) de circa 12 miliarde de euro, astfel că ponderea acestui segment în soldul total al ISD a urcat în 2021 la 17,4%, comparativ cu 9,2% în 2012, relevă datele Băncii Naţionale a României analizate de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În acest context, imobiliarele şi construcţiile reprezintă al doilea cel mai mare receptor de capital străin din România, după industria prelucrătoare (30% din sold), devansând comerţul (17,2%).

Soldul investiţiilor străine directe (ISD) din sectorul construcţii şi tranzacţii imobiliare a ajuns la finalul anului 2021 la 17,4 miliarde de euro, înregistrând cea mai mare rată de creştere dintre toate sectoarele economice în perioada 2012-2021, respectiv de 219%.

Sunt considerate investiţii străine directe capitalul social vărsat şi rezervele ce revin unui investitor nerezident care deţine cel puţin 10% din voturi sau din capitalul social subscris al unei întreprinderi  rezidente, instrumentele de natura datoriei dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta şi întreprinderea rezidentă în care a investit, precum şi profitul reinvestit de către acesta.

„Cu o medie a investiţiilor de circa 1,2 miliarde de euro pe an, capitalul străin a jucat un rol determinant în evoluţia pieţei imobiliare locale în ultimul deceniu, contribuind totodată la consolidarea României ca hub IT şi logistic major în estul Europei”, spune Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox.

Creşterea constantă a fluxului net de investiţii străine din sectorul construcţiilor şi al tranzacţiilor imobiliare din ultimii zece ani se reflectă şi din evoluţia stocului de spaţii imobiliare moderne, investitorii străini fiind un jucător important pe toate segmentele pieţei.

Astfel, în ultimii zece ani au fost construite proiecte imobiliare de birouri, retail, industrial şi logistică în suprafaţă totală de circa 7 milioane de metri pătraţi la nivel naţional, pornind de la un stoc de 5,5 milioane de metri pătraţi contabilizat în 2012.

Mai mult, segmentul rezidenţial a început să beneficieze şi el, cu precădere în ultimii 5 ani, de prezenţa crescută a investitorilor străini, dezvoltatori ce fie au finalizat, fie au în diverse stadii de execuţie construcţia a zeci de mii de locuinţe în principalele oraşe ale ţării.

De altfel, investitorii străini sunt cei mai mari proprietari de spaţii imobiliare moderne din România, pe toate segmentele pieţei, deţinând mai mult de 70% din stocul total de astfel de spaţii.

„România este o ţară în care potenţialul de dezvoltare rămâne imens pe toate segmentele, iar alături de capitalul autohton, din ce în ce mai vizibil în ultimii ani, prezenţa investitorilor străini este mai mult decât benefică. Din acest punct de vedere, autorităţile au o mare responsabilitate în crearea unui cadru legal şi fiscal transparent şi predictibil dezvoltărilor şi investiţiilor imobiliare, în condiţiile în care România se află în competiţie pentru atragerea acestui capital. Din păcate, situaţia creată la nivelul Bucureştiului în ultimii 2 ani a determinat numeroşi dezvoltatori să îşi reevalueze opţiunile de investiţii”, concluzionează Cristi Moga.  


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO