Constructii & Imobiliare

Sectorul logistic şi industrial rămâne cel mai dinamic din piaţa imobiliară: cu peste 800.000 mp de noi depozite promise de dezvoltatori, stocul total de spaţii de depozitare ar putea atinge 6 milioane mp anul acesta

Sectorul logistic şi industrial rămâne cel mai dinamic...

Autor: Cristina Bellu

10.09.2021, 11:37 2336

România a înregistrat un stoc total de spaţii industriale şi logistice moderne de 5,3 milioane de metri pătraţi la sfârşitul lui 2020, iar dezvoltatorii promit peste 800.000 de metri pătraţi de noi depozite în 2021, ceea ce ar trebui să ducă stocul total spre nivelul de 6 milioane de metri pătraţi.

“Noile livrări sunt necesare atât pentru a ţine cont de cererea robustă, cât şi pentru a înlocui un stoc semnificativ de depozite mai vechi, care nu corespund cerinţelor tehnice şi de siguranţă actuale”, spun consultanţii de la Colliers în raportul de piaţă privind evoluţia pieţei imobiliare în primul semestru din 2021.

Potrivit acestuia, în prima jumătate a anului, cererea totală din sectorul industrial şi logistic a crscut la aproape 394.000 de metri pătraţi în tranzacţii de leasing, de la aproape 289.000 de metri pătraţi de spaţii de depozitare moderne tranzacţionate în aceeaşi perioadă a anului trecut, performanţă care ar putea face ca anul 2021 să stabilească un nou record de  tranzacţii de leasing pentru al doilea an consecutiv.

Pe sectoare, în timp ce anul trecut a aparţinut sectorului bunurilor de larg consum şi comerţului cu amănuntul în general, anul acesta a fost rândul sectorului logistic să reprezinte aproape 40% din totalul tranzacţiilor de leasing.

În condiţiile în care stocul total de spaţii industriale şi logistice moderne pe cap de locuitor din România este abia la jumătate din cel al Poloniei, dar nivelurile de consum sunt similare, consultanţii Colliers se aşteaptă ca această dinamică să se menţină pe termen mediu, cu potenţial de a se apropia de pragul de 10 milioane de metri pătraţi de depozite moderne până la sfârşitul acestui deceniu.

„Livrările de noi depozite continuă să se facă mai ales în jurul Bucureştiului, dar nu numai, pentru că destul de multe regiuni din Transilvania rămân atractive, la fel şi unele regiuni sudice ale ţării. Nume cunoscute, precum CTP, WDP, Element Industrial, VGP, şi, mai recent, Globalworth/Global Vision, rămân companiile care se extind cel mai mult sau îşi intensifică investiţiile", spune Lucian Opriş, Associate Director Industrial Agency la Colliers.

El menţionează că pe lângă cei peste jumătate de milion de metri pătraţi livraţi de proprietarii consacraţi, alte companii - majoritatea FMCG-uri, dar şi destule companii de producţie, continuă să-şi dezvolte propria reţea de depozite.

În ansamblu, există unele semne că ar putea exista mai multă activitate în zona de producţie, nu doar pe partea de logistică, notează consultanţii Colliers, dar multe lucruri depind de îmbunătăţirea infrastructurii suficient de mult încât să poată fi deblocate noi regiuni ale ţării cu forţă de muncă suficientă şi relativ ieftină.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO