Constructii & Imobiliare

Semnal negativ pe piaţa imobiliară: Odată cu scăderea randamentelor au început să dispară şi investitorii, însă preţurile au rămas la maxime istorice. Ce se întâmplă VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu

04.10.2024, 22:43 46263

Piaţa imobiliară a intrat într-un teritoriu dificil, vânzările au început să încetinească, iar preţurile au rămas mari. Cea mai mare parte a celor care cumpără astăzi locuinţe sunt oameni care aleg să locuiască chiar ei în casele şi apartamentele achiziţionate, segmentul investitorilor fiind în scădere faţă de anii trecuţi, din cauza randamentelor investiţiilor imobilare care se află într-un declin, este de părere Gabriel blăniţă associate director valuation & advisory services la Colliers România.

„Clienţii sunt fie cei care cumpără pentru nevoia de locuire, fie cei care cumpără pentru investiţie. Dacă până acum vedeam un număr destul de mare de investitori individuali în piaţă, acum numărul lor a început să mai scadă, pentru că randamentul a scăzut şi nu mai rentează. Majoritatea celor care cumpără o fac pentru nevoia personală. Cei care iau pentru investiţii o fac doar în zone unde potenţialul e mai mare, unde există oportunităţi turistice, pentru a închiria pe termen scurt în regim Airbnb“, a spus Gabriel Blăniţă la emisiunea online de business ZF Live.

În 2024, potrivit sondajelor, peste 50% dintre români se pregătesc să abordeze piaţa imobiliară, strict din nevoia de a avea propria casă, şi nu ca investiţie. Potrivit lui Gabriel Blăniţă, procentul de proprietari la nivel naţional a început să se schimbe. În marile oraşe, doar 70% dintre români deţin propriul apartament, în timp ce 30% locuiesc în chirie, cu părinţii sau cu partenerul de viaţă.

 „Potrivit sondajelor, intenia de cumpărare s-a aflat aproape de maximul istoric, în zona de 50%. În 2024, o vedem la peste 50%, oamenii spun că cea mai mare investiţie pe care urmează să o facă este într-o locuinţă. Dacă ne uităm la raportul între chiriaşi şi proprietari, el s-a schimbat. Vorbim despre acea medie de 95% de proprietari, dar în oraşele mari din România lucrurile stau puţin altfel, 15% stau în chirie, alţi 15% locuiesc cu familia sau partenerul, şi doar două treimi sunt proprietari” a mai declarat Gabriel Blăniţă la ZF Live.

GERARD BAKER la Gala ZF 2024 (Editor global, The Wall Street Journal)