Pe raza oraşului Sibiu, localitate condusă cu autoritate în ultimii 14 ani de Klaus Iohannis, noul preşedinte ales al României, nu există niciun mall, cel mai important proiect comercial din judeţ – Sibiu Shopping City – fiind construit în localitatea Şelimbăr, la ieşirea din oraş către Bucureşti.
Oraş istoric, Sibiul s-a dezvoltat în ultimii ani ca destinaţie turistică în care majoritatea clădirilor vechi au fost reabilitate şi, întâmplător sau nu, dezvoltatorii de malluri şi de hipermarketuri au fost ţinuţi departe de zona centrală.
Sibiu Shopping City, proiect dezvoltat de grupul belgian BelRom şi deţinut în prezent de Argo Real Estate, este cel mai mare parc de retail din afara Capitalei, cu o suprafaţă închiriabilă de circa 80.000 de metri pătraţi şi două ancore puternice de food – Auchan şi Carrefour – care împart aceeaşi parcare, situaţie mai puţin întâlnită pe piaţa locală.
Mai mult, în imediata apropiere se află şi un magazin Kaufland, astfel că cei mai mari trei jucători din retailul alimentar local au bifat Sibiul şi au fost dispuşi să se poziţioneze la marginea oraşului.
În aceste condiţii, în zona centrală au reuşit să îşi facă loc doar germanii de la Billa, care au două supermarketuri situate în clădiri istorice, în timp ce spaniolii de la Inditex au deschis de asemenea un magazin Zara într-un spaţiu stradal, unul dintre puţinele de acest gen din România.
„Centrul din Sibiu e unic – pentru Zara cred că ar fi fost oricum prima opţiune. Billa are mare trecere la sibieni, deci nu întâmplător are două magazine stradale.
Până una alta, Sibiu Shopping City e mallul oraşului. Retaileri ca Baumax (Leroy Merlin), Hervis, New Yorker, Deichmann, C&A sau H&M au aici magazine care se situează în topul lor de vânzări”, explică Oana Iliescu, managing director al firmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Ea spune că au fost şi alţi investitori care au dorit să construiască malluri în Sibiu, dar după venirea crizei aceste proiecte au fost blocate.
Un retailer important atras recent în oraş este Hornbach, companie germană de bricolaj care a cumpărat fostul spaţiu al magazinului OBI, reţea care de asemenea are acţionariat nemţesc, dar care în vara acestui an a decis să oprească operaţiunile din România.
Doar 712 locuinţe în 2013
Construcţia de locuinţe din judeţul Sibiu a fost anul trecut sub media la nivel naţional, fiind date în folosinţă doar 712 case şi apartamente noi. În România au fost livrate anul trecut aproape 44.000 de unităţi locative, respectiv o medie de peste 1.000 de case per judeţ.
Spre comparaţie, în judeţe precum Constanţa, Suceava, Timiş, şi Cluj, dar şi în Bucureşti şi Ilfov, anul trecut au fost finalizate de la 2.000 de locuinţe în sus. În 2009 şi în Sibiu au fost finalizate aproape 2.000 de case şi apartamente noi.