Constructii & Imobiliare

Sondaj: 80% din brokerii imobiliari consideră legea dării în plată „un risc major” pentru piaţa imobiliară. „Va scădea preţul imobilelor, dar vor creşte chiriile”

Sondaj: 80% din brokerii imobiliari consideră  legea...

Autor: Liviu Popescu

23.02.2016, 12:30 1625

Un procent de 80% din brokerii imobiliari din România consideră că legea dării în plată, care permite stingerea datoriei debitorului dacă  acesta alege să predea băncii cheile locuinţei şi prin urmare renunţă la dreptul de proprietate al imobilului, reprezintă un risc major pentru România, potrivit unui sondaj realizat de către imobiliare.ro, una dintre cele mai accesate platforme de imobiliare, în rândul a 400 de agenţii imobiliare din ţară.

„Astfel, 45% dintre respondenţi sunt de părere că vom asista la o prăbuşire a pieţei imobiliare, similară celei din perioada de criză economică, în vreme ce 37% se aşteaptă la o încetinire temporară a acesteia.”

De altfel, mai multe voci din rândurile bancherilor, ale analiştilor financiari dar şi economişti-şefi ai unor bănci au atras atenţia cu privire la efectele negative pe care legea dării le-ar putea avea asupra economiei. Pe de altă parte, iniţiatorii legii susţin că  lobby-ul bancar doar blufează  şi că de fapt legea este menită  să ajute consumatorii şi să împartă riscurile între debitori şi instituţiile de credit.

„64% dintre participanţii la sondaj apreciază că o posibilă creştere a avansului solicitat de instituţiile bancare la acordarea de credite ipotecare va influenţa negativ şi în mare măsură piaţa imobiliară din România, ca urmare a scăderii numărului de clienţi eligibili sau a creşterii gradului de prudenţă a băncilor. Numai 4% consideră că o asemenea măsură nu va avea efecte asupra pieţei imobiliare.”

Totodată, un procent de 41% dintre agenţii imobiliari estimează  că  preţurile imobilelor vor fi afectate în mod semnficativ şi anticipează  scăderi de 20% din preţ, aceeaşi pondere estimează  o scădere de 10%, iar alţi 12% o scădere de 5%. Cu alte cuvinte, agenţii imobiliari se aşteaptă  la scăderea preţurilor pe segmentul imobiliar, ceea ce implicit ar însemna şi chirii mai mari dacă achiziţia imobilului se va face prin finanţare bancară.

„Atunci când vine vorba despre evoluţia nivelului chiriilor, în cazul aprobării Legii Dării în Plată, aproape 30% dintre respondenţi cred că acesta va fi afectat semnificativ (creşteri de 20% sau mai mult), iar 45% se aşteaptă la majorări de 10% sau mai mult.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO