Constructii & Imobiliare

Spaţiile industriale din provincie le-au depăşit pe cele din Bucureşti

Spaţiile industriale din provincie le-au depăşit pe...

Autor: Bogdan Alecu

14.07.2016, 11:55 882

Din totalul spaţiilor ce se vor livra până la finalul anului 2017, 60% vor fi în afara Bucureştiului, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

La finalul S1 2016, stocul modern de spaţii industriale şi logistice din afara Capitalei a ajuns la 1,3 milioane de metri pătraţi, depăşind stocul din Bucureşti cu 30%. Regiunea cu cel mai mare stoc din afara capitalei este zona de Vest - 33%, urmată de Sud (31%) şi Nord-Vest (18%).  Oraşele cel mai bine reprezentate din punct de vedere al dezvoltărilor realizate sunt Timişoara (300.000 mp) şi Ploieşti (peste 250.000 mp), ambele cumulând aproximativ 50% din stocul naţional (excluzând Bucureşti).

În ultimii doi ani şi jumătate, volumul spaţiilor tranzacţionate în afara Capitalei a fost de aproximativ 400.000 mp. Regiunea de Vest, deşi are cel mai mic număr de locuitori, iar venitul mediu lunar este cel mai ridicat în comparaţie cu celelalte zone analizate, a atras 45% din cerere, cu 175.000 mp din total.

În Bucureşti, cererea raportată la aceeaşi perioadă a depăşit 250.000 mp, ea provenind în principal din segmentul logistic, retail şi comerţ online. în prima jumătate a acestui an s-au închiriat peste 80.000 mp în proiectele dezvoltate de marii jucători -  P3, CTP şi Immofinanz (Logicor).

Oraşele cele mai atractive pentru companiile noi care intră pe piaţă sau cele în căutare de extindere a unităţilor de producţie / depozitare sunt: Cluj, Sibiu, Braşov, Timişoara şi Ploieşti.

„Există o efervescenţă a sectorului industrial – manifestată din perspectiva producătorilor, a retailerilor şi logisticienilor în căutare activă de spaţii.  Acest optimism pentru piaţa din România vine ca raspuns la climatul economic pozitiv, forţa de muncă disponibilă şi calificată, precum şi la încrederea în dezvoltarea viitoare a ţării. în paralel, dezvoltatorii s-au remarcat printr-un interes crescut pentru achiziţii de terenuri în Bucureşti şi în celelalte oraşe, pentru a răspunde acestei cereri dinamice şi diversificate, având deschidere chiar si pentru proiecte speculative”, a spus Rodica Tarcavu, Senior Broker Industrial Agency DTZ Echinox.

Per ansamblu, peste 70% din volumul investiţional privat înregistrat în afara Capitalei se regăseşte în regiunile Sud, Centru şi Vest.

„Cu siguranţă existenţa a peste 600 km de autostradă şi a două coridoare Pan Europene sunt motivele principale pentru care zonele Sud, Centru şi Vest sunt cele mai atractive regiuni pentru investiţii private. Până la finalul anului 2017 sunt aşteptate investiţii private în zonele de Centru şi Sud-Vest, sectorul auto păstrându-şi poziţia de lider”, a spus Mihaela Galatanu, Head of Research DTZ Echinox.

Mai mult de jumătate din volumul total al investiţiilor private din afara Bucureştiului au fost înregistrate în sectorul Automotive (plus 60%). Companii precum Continental, Delphi Corporation, Autoliv, Yazaki sau Johnson Controls au pe teritoriul României minimum patru unităţi de producţie fiecare.

În ciuda faptului că sunt printre cele mai puţin dezvoltate regiuni din ţară, zonele de Sud-Vest şi Sud-Est au un mare potenţial de dezvoltare, datorită terenurilor disponibile şi a infrastructurii. Prin urmare, regiunile au atras dezvoltatori precum WDP sau Helios Phoenix, care au ales să investească în terenuri sau să dezvolte unităţi pentru chiriaşi precum Faurecia sau Yazaki.

Dacia Renault, Smithfield Foods, Pirelli sau EGGER se numără printre companiile care au făcut cele mai mari investiţii private în afara Capitalei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO