Constructii & Imobiliare

Statul dă drumul la bani pentru IMM-urile din construcţii care au nevoie de finanţare ca să se dezvolte

Statul dă drumul la bani pentru IMM-urile din...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

23.05.2022, 14:06 596

Joi, pe 25 mai 2022, se deschide platforma dedicată companiilor din domeniul construcţiilor care vor să aplice pentru o finanţare în vederea dezvoltării, a anunţat Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Este vorba despre finanţările prin programul Garant Construct, dedicate firmelor din domeniul construcţiilor, iar odată cu acestea, se deschid aplicaţiile şi pentru programul IMM Prod, destinat întreprinderilor mici şi mijlocii.

„Programul Garant Construct are o componentă de sprijin pentru antreprenorii din domeniul construcţiilor şi o componentă dedicată proiectelor de investiţii pentru care solicită finanţare unităţile administrativ-teritoriale. Prin program se urmăreşte îmbunătăţirea eficienţei energetice, susţinerea investiţiilor în domeniul energiei verzi şi alinierea la obiectivele de mediu”, spun oficialii FNGCIMM.

Programul permite achiziţionarea de echipamente, softuri şi utilaje, construcţia, achiziţia, amenajarea de hale, finanţarea capitalului de lucru sau plata salariilor. Facilităţile oferite prin schema de ajutor de stat ataşată acestui program constau în ajutor nerambursabil de până la 10% din valoarea finanţării garantate şi garanţii de stat de până la 90% din creditele acordate, pentru care se acoperă integral de către stat, comisionul de risc, a comisionului de administrare pe toată perioada de valabilitate a garanţiei, iar subvenţionarea dobânzii se va realiza conform procedurilor de implementare.

În total, sunt peste 20 de bănci la care IMM-urile din sectorul construcţiilor şi unităţile administrativ-teritoriale pot apela pentru finanţare.

Garant Construct, un program de finanţare lansat de FNGCIMM, vine cu un plafon total de 2,5 mi­liarde de lei pentru do­me­niul cons­truc­ţiilor, su­mă din care jumă­tate este dedicată uni­tăţilor adminis­trativ-teri­toriale pentru pro­iecte de investiţii de scară mică, iar jumătate IMM-urilor.

Prin Garant Construct, companiile pot lua credite pentru investiţii cu o valoare totală de 10 milioane de lei şi pentru capital de lucru cu o valoare maximă de 5 mil. lei. Beneficiarii eligibili vor fi IMM-urile, inclusiv startup-uri, care îşi desfăşoară sau diversifică activitatea în domeniul construcţiilor.

În ceea ce priveşte programul IMM Prod, acesta este destinat întreprinderilor mici şi mijlocii, inclusiv startup-uri, din zona urbană pentru accesarea de credite pentru producţie şi pentru creşterea capacităţii de producţie, reconversia de la intermediere la producţie, precum şi pentru digitalizarea activităţii şi îmbunătăţirea standardelor de mediu.

Garant Construct şi IMM Prod sunt două dintre cele patru noi programe de finanţare a mediului de business propuse de guvern la începutul acestui an, alături de Rural Invest – pentru finanţarea afacerilor din mediul rural, şi Innovation – pentru invenţii şi inovaţii, cu o valoare totală de 7,5 miliarde de lei. În 2022, acestea vor continua în paralel cu IMM Invest şi Agro IMM Invest, care au 10 miliarde de lei pentru acest an.

Programele vor fi implementate sub formă de scheme de ajutor de stat în baza cărora se vor acorda garanţii şi granturi, care vor acoperi o parte din costurile de finanţare a creditelor contractate de beneficiari. Obiectivul lor este deblocarea accesului la finanţare pentru firmele care se confruntă cu un deficit de lichidităţi necesar realizării proiectelor de investiţii şi asigurării continuităţii activităţii, în contextul pandemic actual.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO