Constructii & Imobiliare

Storia: Numărul de tranzacţii cu locuinţe la nivel naţional s-a majorat în martie cu 6% faţă de luna februarie şi cu aproape 2% an/an. Cluj şi Timiş au depăşit pragul de 1.000 de tranzacţii în martie, după creşteri cu 21% şi 9%

Storia: Numărul de tranzacţii cu locuinţe la nivel...

Autor: Cristina Bellu

15.04.2025, 12:37 236

Piaţa imobiliară a înregistrat în luna martie peste 14.600 de tranzacţii cu locuinţe la nivel naţional, echivalentul unei creşteri cu aproape 2% raportat la martie 2024. Totodată, martie 2025 a devenit luna calendaristică cu cel mai mare număr de tranzacţii imobiliare din acest an, cu 6% peste nivelul raportat în februarie, arată o analiză realizată de Storia pe baza datelor de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi INS.

În Bucureşti au fost raportate peste 4.400 de tranzacţii, în scădere cu aproape 5% comparativ cu martie 2024. Totuşi, la fel ca la nivel naţional, luna martie a adus şi în Bucureşti cel mai mare număr de tranzacţii imobiliare din acest an, în creştere cu peste 2% comparativ cu februarie 2024.

„Creşterea raportată la nivel naţional este justificată de evoluţiile din judeţele Timiş şi, mai ales, Cluj şi Constanţa. Datele ANCPI arată că judeţele Cluj şi Timiş au depăşit pragul de 1.000 de tranzacţii în luna martie după creşteri cu 21% şi, respectiv, 9% comparativ cu martie 2024. Dintre judeţele de top, cea mai mare creştere procentuală a avut însă loc în Constanţa: plus 40%, la peste 900 de tranzacţii. În schimb, în alte două judeţe importante creşterile au fost mai mici: aproape 3% în Ilfov şi 0,6% în Braşov”, explică Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe OLX Group (Storia şi OLX Imobiliare).

La nivelul primelor trei luni ale anului, în România au avut loc aproape 37.000 de tranzacţii, în scădere cu aproape 5% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.

Piaţa imobiliară din Bucureşti a evoluat în ritm cu media naţională, luând în calcul că cele  11.300 de tranzacţii înregistrate reprezintă de asemenea o scădere cu 5%.

Judeţul „vedetă” al începutului de an este însă Constanţa, unde au fost înregistrate aproape 2.700 de tranzacţii, în creştere cu peste 39%. Cu această performanţă, Constanţa a devenit judeţul din România cu cel mai mare număr de tranzacţii şi a depăşit inclusiv Cluj, care a înregistrat peste 2.400 de tranzacţii după o creştere cu 13%.

Singurul alt judeţ care a mai depăşit pragul de 2.000 de tranzacţii este Timiş, care a înregistrat o scădere cu 12%, dar rămâne în faţa judeţului Ilfov, care a raportat o creştere cu peste 2%, arată analiza realizată de Storia.

Dintre principalele judeţe ale ţării, cel mai mare declin a fost raportat de Iaşi: 1.300 de tranzacţii, în scădere cu 58%.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels