Constructii & Imobiliare

Studiu: Până la 20% din birourile ocupate se va elibera în perioada următoare. Companii care căutau un spaţiu de 1.000 mp vor acum suprafeţe şi de până la trei ori mai mici, ideal cu terasă sau grădină

Studiu: Până la 20% din birourile ocupate se va elibera...

Autor: Roxana Rosu

14.05.2020, 10:29 473

Până la 20% din totalul spaţiilor de birouri ocupate se va elibera în perioada următoare, iar cererea office se va reduce cu aproximativ 30%, la cel mult 250.000 mp tranzacţionaţi în acest an, arată estimările agenţiei de consultanţă imobiliară 24REAL.

“Situaţia generată de starea de urgenţă din ultimele luni, măsurile luate de autorităţi la nivel local, dar şi climatul global afectat de extinderea cu repeziciune a COVID-19 au făcut ca efectele pe piaţa de birouri din România să apară imediat. Companii care în urmă cu trei luni căutau un spaţiu de 1.000 mp, de exemplu, astăzi analizează suprafeţe şi de până la trei ori mai mici. Vorbim despre companii cu activitate în zona de tehnologie, care pot activa aproape exclusiv în mediul online. Totodată, am observat o tendinţă a mai multor companii care experimentau şi înainte de criza sanitară lucrul de acasă pentru o zi pe săptamană. Estimările noastre arată că până la 20% din suprafaţa spaţiilor de birouri ocupate se va elibera, principala cauză fiind restrângerea business-urilor şi optimizarea proceselor de funcţionare ale întreprinderilor”, a declarat Constantin Căpraru, managing partner 24REAL.

În opinia lui, odată cu aceste schimbări, proprietarii spaţiilor de birouri vor deveni mult mai flexibili în relaţia cu chiriaşii, cât mai ales cu perioada contractuală agreată, în contextul în care predictibilitatea activităţii de business se apropie de zero în această perioadă, pentru multe sectoare de activitate.

“Dacă în anii 2007-2008 se încheiau contracte de închiriere pe perioade de 5-7 ani, în 2010 intervalul a scăzut la 5 ani, pentru ca în prezent să ne aşteptăm ca perioadele contractelor de închiriere să scadă chiar şi la sub 3 ani. Depăşirea impasului economic va fi trecut cu bine de proprietarii care vor şti să gestioneze cel mai bine suprafeţele de care dispun, în opţiunile de repoziţionare, delimitare şi reaşezare a spaţiilor şi fluxurilor din clădirile pe care le deţin. Există domenii de activitate (IT/Telecom, Pharma) unde clienţii au continuat cu succes programul de relocare şi închiriere al unor spaţii de birouri mai mari, mizând pe o creştere vizibilă a business-ului lor din această perioadă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO