Constructii & Imobiliare

SVN Romania: 19.000 de case şi apartamente noi ar putea fi livrate în 2023, în Bucureşti şi împrejurimi, în scădere cu 11% an/an. Nordul Capitalei ar putea atrage o treime din ofertă

Andrei Sârbu, CEO SVN Romania

Andrei Sârbu, CEO SVN Romania

Autor: Cristina Bellu

14.03.2023, 09:53 249

Aproximativ 19.000 de case şi apartamente ar putea fi livrate în 2023 în Bucureşti şi împrejurimi, rezultat în scădere cu 11% faţă de cel înregistrat anul trecut, când au fost finalizate 21.328 de locuinţe, potrivit unui raport de piaţă realizat de compania de consultanţă imobiliară SVN Romania.

În paralel, peste 8.000 de case şi apartamente se află în acest moment în diferite faze de dezvoltare şi ar urma să fie finalizate în 2024 şi 2025, în funcţie de respectarea graficelor de construire dar şi de ritmul de recepţie al unităţilor rezidenţiale finalizate.

”Oferta de locuinţe noi se restrânge, atât ca urmare a noului context macroeconomic cât şi a regimului urbanistic dificil, însă scăderea nu este atât de semnificativă pe cât ne-am fi aşteptat. Considerăm că dobânzile vor atinge un platou în curând – deja cele de pe segmentul ROBOR sunt cu peste 1% mai reduse faţă de vârful din toamnă – iar în analizarea rezultatelor de tranzacţii, care sunt în scădere, trebuie să avem în vedere că vânzările de case şi apartamente din Bucureşti şi împrejurimi au crescut cu peste 56% în ultimii trei ani, faţă de nivelul pre-pandemic, potrivit statisticilor oficiale”, explică Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Potrivit acestuia, zona de nord a Bucureştiului va atrage şi anul acesta cel mai mare număr de locuinţe care ar putea fi livrate, cu circa o treime din ofertă.

“După ce zona de vest a dominat în ultimii ani harta livrărilor de locuinţe din Capitală, circa 22% din locuinţele noi care ar putea fi terminate în acest an în oraş şi împrejurimi sunt amplasate aici. Estul ar putea atrage aproximativ 17,5% din livrări iar zona de sud circa 15,6%”, spun oficialii companiei de consultanţă imobiliară.

Potrivit raportului SVN Romania, structura ofertei noi nu va înregistra schimbări semnificative în 2023, aproximativ 54% din locuinţele care ar urma să fie finalizate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi ţintind segmentul mass market.

Concomitent, circa 41% din oferta nouă din acest an ţinteşte segmentul middle market. Segmentul premium şi de lux va înregistra în 2023 cele mai bune rezultate de livrări din ultimii ani, cu un nivel estimat la circa 800 de locuinţe, sau aproximativ 4,4% din oferta nouă.

SVN Romania este consultantul şi agentul a peste 15 proiecte rezidenţiale amplasate în Bucureşti şi în ţară. SVN International Corp. are peste 200 de birouri în opt ţări şi regiuni, în care activează peste 1.600 de  consultanţi imobiliari şi personal administrativ.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO