Constructii & Imobiliare

SVN România: 6 din 10 locuinţe vândute în România în primul trimestru au fost cumpărate cu cash. Braşovul domină clasamentul tranzacţiilor cu locuinţe realizate din fonduri proprii, cu aproape 70%. În Bucureşti şi Ilfov, ponderea este de peste 50,2%

Cătălin Marin, managing partner SVN Romania I Credit & Financial Solutions

Cătălin Marin, managing partner SVN Romania I Credit & Financial Solutions

Autor: Cristina Bellu

24.05.2023, 10:04 2523

Aproape 60% dintre locuinţele vândute în România în perioada ianuarie-martie au fost cumpărate cu fonduri provenind exclusiv din resurse proprii, fără a se apela la o finanţare ipotecară, arată un raport realizat de către compania de consultanţă imobiliară SVN Romania pe baza statisticilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Potrivit acestuia, procentul locuinţelor cumpărate printr-un credit ipotecar la nivel naţional în primele trei luni din 2023 a fost de cel mult 41,8%, proporţia fiind în realitate mai redusă, ţinând cont că totalul ipotecile intabulate în perioada amintită include şi creditele de consum cu ipotecă şi refinanţările ipotecare.

Raportat la principalele pieţe rezidenţiale din ţară, cel mai mare procent de locuinţe cumpărate cu cash s-a înregistrat în Braşov, unde peste 69,5% dintre casele şi apartamentele vândute în primele trei luni din 2023 au fost achiziţionate cu fonduri proprii. La polul opus, cel mai mic procent de tranzacţii realizate exclusiv din resurse proprii a fost înregistrat în Cluj, de peste 51,6%, sub 48,8% dintre locuinţele tranzacţionate aici fiind cumpărate printr-un credit ipotecar, mai relevă analiza SVN.

În zona Bucureşti-Ilfov, peste 50,2% din tranzacţiile cu locuinţe încheiate în trimestrul I au fost realizate exclusiv din fonduri proprii, în timp ce un procent de cel mult 49,8% dintre locuinţele vândute au fost cumpărate prin credit ipotecar.

”România are un potenţial de dublare sau triplare a pieţei ipotecarelor în următorul deceniu, ţinând cont că ocupăm penultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al procentului pe care creditarea îl deţine din PIB. Dacă la noi acest procent este în jurul valorii de 10%, media UE este de aproximativ 20%, în timp ce în unele state se ajunge şi la 40%”, spune Cătălin Marin, managing partner SVN Romania I Credit & Financial Solutions.

Volumul creditelor ipotecare noi acordate în primul trimestru din 2023 s-a ridicat la aproximativ 1,1 miliarde  de euro, potrivit datelor Băncii Centrale sintetizate de SVN Romania Î Credit & Financial Solutions, volum care este cu 1,3% mai mare comparativ cu perioada similară din 2022.

2023 a debutat cu o creştere anuală de 21,1% a valorii totale de credite ipotecare noi acordate comparativ cu luna ianuarie a anului anterior. Februarie a adus o scădere de 0,9% în timp ce în martie s-a înregistrat o scădere anuală de 9,3% a totalului de credite ipotecare noi acordate comparativ cu martie 2022, mai relevă analiza companie.

SVN Romania Î Credit & Financial Solutions, compania specializată în consultanţă financiară şi finanţări ipotecare din cadrul SVN Romania, a intermediat în 2022 acordarea unui volum de credite ipotecare care s-a ridicat la aproximativ 75 de milioane de euro.

SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanţă imobiliară active în România şi liderul segmentului rezidenţial. Compania deţine birouri locale în Braşov, Cluj – Napoca şi Covasna.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO