Constructii & Imobiliare

SVN România: Bucureştiul are printre cele mai accesibile locuinţe la nivelul UE

SVN România: Bucureştiul are printre cele mai...

Autor: Dorin Oancea

08.06.2022, 09:44 432

Preţurile locuinţelor din Bucureşti sunt printre cele mai accesibile la nivelul Uniunii Europene (UE), relevă unui raport realizat de compania de consultanţă imobiliară SVN Romania.

Regiunea Bucureşti – Ilfov este una dintre cele mai dezvoltate din punct de vedere economic la nivelul Uniunii Europene în funcţie de produsul intern brut pe locuitor exprimat în PPS (euro), o monedă statistică comună care elimină diferenţele dintre preţurile existente în fiecare stat membru UE. Astfel, datele Eurostat arată că Bucureşti – Ilfov se clasează pe treapta a zecea în rândul celor 27 de capitale UE şi regiunile aferente acestora.

Din primele 10 capitale UE în funcţie de produsul intern brut pe cap de locuitor, Bucureştiul ocupă poziţia a patra în clasamentul celor mai accesibile locuinţe în funcţie de salariile medii din fiecare ţară în parte şi preţurile apartamentelor din oraşele analizate.

Astfel, în Bucureşti sunt necesare 115 salarii medii (sau o perioadă de 9,6 ani) la nivel naţional pentru a cumpăra un apartament cu două camere şi o suprafaţă de 60 de metri pătraţi utili. Pe primele trei poziţii se clasează Bruxelles (Belgia), cu 86 de salarii medii necesare (sau o perioadă de 7,2 ani), Copenhaga (Danemarca), cu 100 de salarii medii necesare (sau o perioadă de 8,3 ani) şi Dublin (Irlanda), cu 101 salarii medii necesare (8,4 ani) pentru a cumpăra un apartament cu o suprafaţă de 60 de metri pătraţi utili.

Locuinţe mai puţin accesibile comparativ cu Bucureşti, arată analiza SVN, se regăsesc în Varşovia (Polonia), unde sunt necesare 137 de salarii medii (11,4 ani), Amsterdam (Olanda), unde sunt necesare 173 de salarii (14,4 ani), Praga (Cehia), unde sunt necesare 210 salarii medii (sau o perioadă de 17,5 ani) şi Paris (Franţa), care ocupă ultima poziţie din rândul celor mai productive 10 capitale din UE, cu un nivel de 250 de salarii medii (sau o perioadă de 20,8 ani).

”În mai puţin de 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, regiunea Bucureştiului a intrat în rândul primelor 10 capitale la nivel comunitar în funcţie de produsul intern brut pe locuitor dar şi-a păstrat şi un nivel foarte bun de accesibilitate a cumpărării unei noi locuinţe, în ciuda creşterilor de preţuri şi a ratei inflaţiei din ultima perioadă. Potenţialul de dezvoltare al Bucureştiului în următoarele decenii este în continuare unul uriaş, atât din punct de vedere economic cât şi demografic şi implicit al pieţei imobiliare şi rezidenţiale”, afirmă Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Bucureştiul este şi în topul celor mai accesibile preţuri ale locuinţelor şi la nivelul Europei Centrale şi de Est. Astfel, doar locuinţele din Sofia (Bulgaria) sunt mai accesibile pentru potenţialii cumpărători, cu un număr de 91 de salarii medii pe economie la nivel local (sau 7,6 ani) pentru a achiziţiona un apartament cu două camere.

Pe treapta a doua în regiune se clasează Bucureştiul, urmat de Zagreb (Croaţia), unde sunt necesare 150 de salarii medii (sau 12,5 ani), Ljubljana (Slovenia) cu un nivel de 162 de salarii medii pe economie la nivel local (sau 13,5 ani), Budapesta (Ungaria), unde sunt necesare 175 de salarii medii (14,6 ani) şi Bratislava, cu un nivel de 185 de salarii medii (sau 15,4 ani).

SVN Romania are trei birouri regionale, în Braşov, Cluj – Napoca şi Covasna şi este consultantul şi agentul a peste 20 proiecte rezidenţiale amplasate în Bucureşti şi în ţară. SVN International Corp. are peste 200 de birouri în opt ţări şi regiuni, în care activează peste 1.600 de consultanţi imobiliari şi personal administrativ.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO