Companii

Românii plătesc pe un kilometru de autostradă şi 23 mil. €, de zece ori mai mult ca bulgarii

Românii plătesc pe un kilometru de autostradă şi 23...

Autor: Andreea Neferu

12.08.2013, 22:46 2358

Cel mai scump tronson de autostradă construit în România în ultimii ani este Gilău-Câmpia Turzii-Turda, cu un cost mediu per kilometru de circa 23 de milioane de euro, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Ro­mânia (CNADNR).

La polul opus, cea mai ieftină autostradă construită în România este Timişoara-Arad, unde costul pe kilometru a ajuns la circa 3,5 milioane de euro.

În ţările din regiune, un kilometru de autostradă ajunge să coste şi 2,2 milioane de euro, aşa cum este cazul auto­străzii Stara Zagora-Karnobat din Bulgaria. De asemenea, în Ungaria un tronson de 32 de kilometri între Szeged şi Mako a costat 6,6 milioane de euro pe kilometru. În Po­lonia însă, construcţia unui kilometru de autostradă a ajuns la 30 de milioane de euro, în cazul unei porţiuni de nouă kilometri care trece prin apropierea capitalei Varşovia.

„Costul unei autostrăzi depinde de relieful pe care este construită, însă diferenţele de preţ pot proveni în special din soluţiile tehnice adaptate pe parcursul lucrărilor”, spune Alexandru Dobre, preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

CNADNR a avut în ultimii opt ani (2006-2013) un buget total de aproape 13 miliarde de euro, atât pentru construcţia de autostrăzi, cât şi pentru reabilitarea de drumuri naţionale.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO