Constructii & Imobiliare

Tranzacţie: Chinezii de la Topband închiriază 11.000 mp în parcul industrial Olympian din Timişoara, unde vor să deschidă o fabrică, după o investiţie de 30 mil. dolari

Tranzacţie: Chinezii de la Topband închiriază 11.000...

Autor: Cristina Bellu

17.11.2021, 12:18 6524

Topband Europe, producător de controlerele inteligente dedicate aparatelor de uz casnic şi echipamentelor electrice, a închiriat 11.000 de metri pătraţi în parcul industrial Olympian din Timişoara, tranzacţie care marchează intrarea companiei chineze pe piaţa din România

„Intrarea companiei pe piaţa din România este gândită pe termen lung, iar nevoile de dezvoltare ulterioară au fost un punct important de bifat în alegerea corectă. Parcul industrial Olympian satisface cu uşurinţă cerinţa imediată de 11.000 mp, dar oferă si disponibilitatea extinderii cu încă 12.000 mp în viitor, până la un total de 23.000 mp”, spune Mădălin Aresmeriţoaie, Senior Consultant Industrial Services pe zona de Vest în cadrul CBRE România, care a reprezentat TOPBAND Europe în această tranzacţie.

În luna octombrie, compania chineză a anunţat Consiliul Judeţean Timiş că, până în primăvara anului viitor, vrea să construiască la Timişoara o fabrică de peste 12.000 de metri pătraţi, cu posibilitatea de extindere la 23.000 metri pătraţi.

„Soluţia propusă de CBRE îndeplineşte toate cerinţele noastre în ceea ce priveşte atât facilităţile existente, dar mai ales necesităţile pe care planurile noastre de dezvoltare le impun“, spune Shengxiang Ye, general manager al TOPBAND Europe.

Potrivit acestuia, compania urmează să creeze peste 1.000 de noi locuri de muncă în acestă zonă, în următorii patru ani, într-o investiţie care va cumula 30 de milioane de dolari.

„Intenţia noastră este să atingem o capacitate de 9 milioane de piese anual care vor genera vânzări de aproximativ 150 de milioane de dolari. Iar toate acestea reprezintă doar primul pas pe care TOPBAND îl face în România, de unde vom oferi produse şi servicii post-vânzare excelente pentru controlerele inteligente dedicate aparatelor de uz casnic şi echipamentelor electrice în toată Europa“, adaugă Shengxiang Ye.

Topband se axează pe 4 direcţii majore de producţie: trei pe zona de electronice cu soluţii de inteligent controller pentru industriile producătoare de electrocasnice, scule electrice, baterii sau linii de producţie automate, plus o direcţie în zona de tehnologie pentru producţia de motoare electrice şi platforme IOT.

Cu această nouă tranzacţie, volumul închiriat în primele trei trimestre în Timişoara ajunge la circa 30.000 mp, un semn că 2021 este un an foarte bun pentru piaţa de industrial din România

”Stocul modern de spaţii industriale din zona Timişoara este de aproximativ 560.000 mp cu o rată de neocupare de 9%. În dezvoltare sunt 123.500 mp cu termen de finalizare până la jumătatea anului viitor. Timişoara reprezintă al doilea cel mai mare hub de spaţii industriale din ţară, după Bucureşti, şi atrage anual noi jucători pe piaţă în special din domeniul producţiei. Ponderea forţei de muncă din acest domeniu este una dintre cele mai mari la nivel de ţară, cu un procent de aproximativ 40% din totalul de angajaţi activi“, completează Mădălin Aresmeriţoaie.

Parcul Industrial Olympian Timişoara, situat în nord-estul oraşului, zona Remetea Mare, pe drumul naţional DN6 - principala intrare/ieşire din municipiul Timişoara către aeroportul internaţional şi autostrada A1, beneficiază de un acces excelent atât către exteriorul cât şi către interiorul ţării.

În acest an, considerat excelent pentru piaţa locală a spaţiilor industriale şi logistice, a doua cea mai dezvoltată zonă industrială a ţării, regiunea de Vest/Nord-vest a atras un procent de 31% din noile livrări ale anului curent, capitala menţinându-şi statutul de punct principal de atracţie pentru jucătorii spaţiilor industriale şi logistice, cu cea mai mare cotă de piaţă de  47%. La finalul T3/2021, stocul industrial modern din România s-a ridicat la 5,42 mil. mp după livrarea a aproximativ 280.000 mp pe tot parcursul anului.

La o distanţă considerabilă, regiunea de Sud a înregistrat 14% din noile livrări, în timp ce regiunile Centrală şi Estică/Nord-estică au revendicat împreună 8% din livrările perioadei T1-T3 2021, potrivit datelor CBRE România.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO