Constructii & Imobiliare

Tranzacţie pe piaţa materialelor de construcţii: Kingspan cumpără proprietarul Megaprofil Buziaş , pentru 315 mil. euro

Tranzacţie pe piaţa materialelor de construcţii:...

Autor: Florentina Dragu

27.01.2015, 14:31 1582

Grupul Joris Ide este deţinut de compania belgiană Steel Partners, acţionarii acesteia din urmă fiind fondurile de investiţii Ergon Capital Partners II şi Bremhove.

Pe lângă firma din Buziaş, care produce şi comercializează panouri termoizolante, precum şi profiluri şi ţigle metalice, grupul operează o reţea de 16 fabrici în şase alte ţări, respectiv Belgia, Franţa, Olanda, Germania, Ungaria şi Rusia.

"Achiziţia Joris Ide reprezintă un pas uriaş în implementarea strategiei Kingspan de a-şi globaliza operaţiunile. În urma tranzacţiei, Kingspan intră pe un segment de piaţă diferit de cele pe care activează în mod obişnuit, iar, odată cu adăugarea operaţiunilor din Belgia, Franţa, Germania, România şi Rusia, prezenţa grupului va fi extinsă în mod semnificativ", a declarat directorul general al Kingspan, Gene Murtagh.

Acţionarii Kingspan se vor întâlni în cursul zilei de marţi pentru a discuta achiziţia Joris Ide, se arată într-un comunicat al grupului irlandez.

Potrivit documentului, suma finală propusă pentru cumpărarea proprietarului Megaprofil, care include şi datoriile actuale ale grupului belgian, poate fi modificată în funcţie de valoarea efectivă a capitalului de lucru şi a datoriilor la momentul încheierii tranzacţiei.

Kingspan a anunţat că va păstra actuala conducere a Joris Ide după finalizarea tranzacţiei, iar grupul belgian va continua să funcţioneze separat de brandul Kingspan. Achiziţia Joris Ide va fi încheiată, cel mai probabil, până la finele lunii martie, după obţinerea aprobărilor necesare, potrivit comunicatului.

Joris Ide a raportat anul trecut venituri totale de 465 milioane de euro, în creştere de la 435 milioane de euro în 2013 şi un profit înainte de taxe şi amortizare (EBITDA) de 36 milioane, faţă de 28 de milioane de euro în anul anterior, potrivit datelor prezentate de Kingspan.

În 2013, Megaprofil a avut afaceri de 114, 4 milioane de lei (25,7 milioane euro) şi a înregistrat o pierdere netă de circa 3,84 milioane de lei (aproape 860.000 euro), conform datelor Ministerului de Finanţe. Cifrele pentru 2014 nu au fost încă publicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO