Constructii & Imobiliare

Unde se află România în Europa în privinţa locuinţelor? Locuinţele din România sunt printre cele mai ieftine din Europa, dar clienţii locali au parte de cele mai scumpe credite ipotecare, cu o medie a dobânzii de 5,3% pe an. La nivelul oraşelor, Parisul are un preţ de 12.907 euro mp pentru un apartament nou, în timp ce Bucureşti 1.440 şi Cluj 1.800

Un studiu amplu Deloitte legat de preţurile chiriilor şi locuinţelor în Europa

Unde se află România în Europa în privinţa...

Autor: Roxana Rosu

19.07.2021, 10:42 9503

Preţurile apartamentelor noi vândute pe piaţa din România au crescut cu 3,1% în 2020 faţă de anul anterior, ajungând la o medie de 1.322 de euro/mp, ceea ce plasează piaţa locală pe locul 4 în topul celor 24 de ţări analizate în cadrul raportului Deloitte Property Index 2021, în ordinea crescătoare a preţurilor, după Bulgaria, Bosnia-Herţegovina şi Portugalia.

În privinţa gradului de accesibilitate a locuinţelor, calculat în funcţie de numărul de salarii medii brute anuale necesare pentru cumpărarea unui apartament nou standard (70 mp), România se află la jumătatea clasamentului.

În schimb, în România sunt cele mai scumpe credite ipotecare, cu o rată medie a dobânzii de 5,3% pe an. La polul opus se află Portugalia, unde dobânzile pentru astfel de împrumuturi fluctuează în jurul a 1% pe an.

„În ciuda incertitudinii care a dominat economia europeană în 2020, în cele mai multe cazuri, piaţa rezidenţială a înregistrat creşteri de preţuri. Această evoluţie s-a datorat faptului că cele mai multe ţări au raportat o cerere fără precedent pentru locuinţe noi la scurt timp după ridicarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei, precum şi, cel mai probabil, din cauza creşterii costurilor de construcţie şi accesibilităţii finanţării. Pentru a doua jumătate a anului 2021, majoritatea  participanţilor la studiu (73%) estimează că preţurile vor continua să crească, într-un climat general inflaţionist”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanţă pentru sectorul Imobiliar.

Raportul analizează şi 61 de oraşe europene, Parisul conducând în topul celor mai scumpe locuinţe, cu un preţ mediu de 12.917 euro/mp pentru un apartament nou, urmat de Tel Aviv (10.332 euro/mp), Munchen (8.700 de euro/mp) şi Londra (7.916 euro/mp).

Trei oraşe din România sunt incluse în clasament, respectiv Cluj-Napoca (1.800 de euro/mp), Bucureşti (1.440 de euro/mp) şi Timişoara (1.270 de euro/mp).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO