Constructii & Imobiliare

Vânzările de BCA au crescut cu 15% la nouă luni, dar utilizarea capacităţilor de producţie rămâne redusă

Compania Celco, de­ţinută de verii Niculae şi Ion Duşu, produce pe lângă BCA şi var, adezivi sau mortare uscate şi a încheiat anul trecut cu afaceri de 83,1 mil. lei

Autor: Ioan Dornescu

12.11.2014, 00:07 215

Primele trei trimestre ale acestui an au adus creşteri ale vânzărilor de BCA, pe fondul unei dezmorţiri a sectorului rezidenţial, susţinută inclusiv de vremea prietenoasă construcţiilor. Problemele existente la nivelul întregii economii nu au ocolit acest sector, context în care statul ar trebui să vină şi cu soluţii, nu doar cu taxe, spun producătorii, ale căror estimări pentru finalul acestui an şi 2015 se menţin într-un registru pozitiv.

 

 

 

„Pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2014 s-a observat că toţi producătorii de BCA s-au străduit să îşi îmbunătăţească echilibrul dintre preţurile produselor şi proprietăţile fizice ale materialelor, punându-se accent deosebit pe eficienţa termică a construcţiei. În aceste condiţii, potrivit statisticilor din industrie, se arată că în această perioadă cererea pentru elemente de zidărie din BCA a crescut cu aproximativ 15% faţă de anul 2013“, a declarat Niculae Duşu, preşedintele Consiliului de Administraţie şi acţionar al producătorului de materiale de construcţii Celco din Constanţa.

El subliniază că politicile internaţionale „verzi“ şi regulile stricte de construcţie exercită o presiune ridicată asupra producătorilor de materiale de zidărie, fiind nevoie de produse din ce în ce mai eficiente, cu densităţi reduse, precizii dimensionale şi posibilitatea de a fi aplicate într-o gamă extinsă de domenii (comercial, rezidenţial sau industrial).

Printre motoarele care au susţinut piaţa de BCA şi cererea pentru acest tip de material de zidărie se numără demararea mai rapidă a construcţiilor, pe fondul condiţiilor de vreme mai favorabile comparativ cu 2013, precum şi iniţierea sau deblocarea unor proiecte rezidenţiale şi comerciale importante.

La rândul său, Marius Dragne, şeful subsidiarei din România a grupului german Xella, afirmă că din punctul de vedere al volumelor comercializate în piaţă se remarcă o uşoară evoluţie ascendentă faţă de perioada similară a anului trecut.

„Numărul de lucrări din sezon a ajutat la o echilibrare a pieţei după ce în primele luni ale anului semnalele nu erau foarte îmbucurătoare. În lunile de vară activitatea de pe şantiere s-a intensificat uşor, iar acest lucru s-a resimţit în vânzările de materiale de zidărie. Vânzările din piaţa de BCA înregistrate în primele nouă luni reflectă oarecum şi evoluţia înregistrată la capitolul autorizaţii de construire emise. Începutul de sezon a fost mai dificil pe fondul unei incertitudini fiscale, legislative, dar şi din cauza variaţiilor meteorologice“, a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO