Constructii & Imobiliare

Zuzanna Kurek, One United Properties: La fiecare întâlnire pe care o avem cu investitorii apar întrebările legate de ESG, dacă există un raport de sustenabilitate şi unde pot să găsească mai multe informaţii despre raportările non financiare ale companiei

ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile

Zuzanna Kurek, One United Properties: La fiecare...

Autor: Cristina Bellu

17.05.2022, 16:50 338

Zuzanna Kurek, IR & Sustainability Manager în cadrul One United Properties (ONE), dezvoltator pe piaţa proiectelor imobiliare premium din România, spune că interesul investitorilor pentru informaţiile legate de raportările non financiare ale companiilor a început să crească tot mai mult în ultima perioadă, pentru mulţi dintre aceştia consultarea raportului de sustenabilitate reprezentând un criteriu important în decizia de investiţie.

“Dacă în trecut am gândit că ESG este doar o tendinţă temporară, în ultimele 12 luni ne-am dat seama tot mai mult că nu mai vorbim de un trend. La fiecare întâlnire pe care o avem cu investitorii instituţionali apar întrebările legate de ESG, dacă există un raport de sustenabilitate şi unde pot să găsească mai multe informaţii”, a spus Zuzanna Kurek în cadrul ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile.

Alte declaraţii:

La One United Properties partea de sustenabilitate a devenit cumva mult mai importantă şi mai vizibilă după listarea companiei la Bursa de la Bucureşti. Am debutat la BVB anul trecut,  după un IPO de succes.

Primul pas pe care l-am făcut a fost în decembrie 2021, când am publicat un raport de sustenabilitate pentru anul anterior (2020). A fost primul exerciţiu pentru noi. Cel mai mare avantaj pentru fiecare dezvoltator imobiliar, mai ales pentru cei specializaţi în proiecte sustenabile şi mixte, ca noi, este faptul că ai acces la toate datele.  În industria noastră dezvoltările rezidenţiale de acestă natură au şi certificări verzi. Pe de altă parte, dacă ne uităm la partea de office, şi acolo cererea legată de certificare, în special de la companiile multinaţionale, este foarte mare. Cred că în momentul de faţă nimeni nu mai poate construi clădiri care nu au certificate relevante.

După raportul din decembrie 2021, am fost surprinşi să constatăm că am fost abordaţi şi de investitori din străinătate, care au citit raportul nostru, lucru care ne-a motivat să punem un accent mai mare pe acest aspect.

Acum, lucrăm la a doua ediţie a raportului de sustenabilitate, iar ideea noastră de a raporta este ca în fiecare an să adăugăm noi criterii. Cred că cea mai dificilă parte pentru oricare persoană care se ocupă de partea de sustenabilitate este că lucrurile pot fi copleşitoare. Avem multe standarde, multe informaţii care pot fi raportate şi trebuie să începem cu lucrurile de bază. În cazul nostru ne-am organizat pe fiecare dintre criteriile din ESG. Am pregătit raport axat pe anumite criterii care au fost importante şi pentru noi.

Am început cu paşi mici, cu un raport de 70 de pagini, dar vedem deja semnalele pozitive.

Dacă ne raportăm la investitori, un lucru important îl reprezintă faptul ca şi investitorii instituţionali din România, care au acţionari din străinătate, sunt presaţi să facă investiţii bazate pe criterii ESG şi cred că este lucrul care va duce piaţa departe.

Suntem prima companie inclusă în BET, indicele principal al BVB, care a introdus de anul acesta comitetul ESG.

Ca dezvoltator imobiliar avem impact direct asupra oraşelor şi din această perspectivă concentrarea noastră în ceea ce priveşte indicatorii raportaţi ţin de partea rezidenţială, de cea de office şi în viitor, probabil şi pe partea de retail.

Pe zona de office, în comunicarea pe care am avut-o, am indicat drept target net zero carbon pentru următoarele dezvoltări din portofoliu. Pe partea de rezidenţial avem mai multe iniţiative. În afară de certificarea green homes avem un parteneriat cu Veolia în ceea ce priveşte implementarea şi operarea unui sistem de încălzire şi răcire geoexchange, într-o primă fază în cadrul proiectelor One Lake District şi One Peninsula din Capitală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO