Crypto Club

Crypto Club. Ce luăm în calcul când analizăm piaţa crypto: contextul macroeconomic, pieţele de capital, specificul, ciclicitatea pieţei şi evoluţia BTC

05.08.2022, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

♦ Ciclicitatea pieţei este extrem de importantă, întrucât un nou ciclu de creştere a început până acum odată cu momentul de halving ♦ Randamentul înregistrat pe investiţia într-un proiect crypto ar trebui comparat cu evoluţia BTC în aceeaşi perioadă. 

Investitorii interesaţi de piaţa activelor digitale trebuie să analizeze atât contextul economic în care realizează investiţii, cât şi elementele specifice care ţin de piaţa criptomonedelor, cum ar fi ciclicitatea bine definită sau dominaţia Bitcoin (BTC) la nivelul întregii pieţe, a explicat Paul Achim, analist şi trader.

„Analiza în crypto nu e cu mult diferită faţă de orice altă analiză a face pentru alt produs sau clasă de active şi este un punct de plecare atunci când te decizi să investeşti în ceva. Şi în crypto este nevoie să facem o analiză temeinică înainte să luăm o decizie investiţională“, a spus el în cadrul emisiunii Crypto Club, realizată de ZF în parteneriat cu Tradesilvania.com, platformă premium de investiţii digitale.

O persoană sau o companie interesată de investiţii în piaţa criptomonedelor trebuie să-şi înceapă analiza prin contextul macroeconomic în care ne aflăm, iar Paul Achim recomandă verificarea evoluţiei indicelui dolarului american (DXY), întrucât urmăreşte evoluţia do­larului în comparaţie cu celelalte valute de re­ferinţă.

„Istoric vorbind, de fiecare dată când am văzut un dolar care se depreciază am văzut o piaţă crypto înfloritoare. Şi invers, când dolarul se apreciază observăm că piaţa crypto înregistrează un oarecare declin“.

Un al doilea aspect care trebuie urmărit ţine de evoluţia pieţelor de capital, dacă acestea trec printr-o perioadă de bull market sau una de bear market.

Aceste perioade de creştere sau scădere ori stagnare încep să se suprapună din ce în ce mai mult în piaţa crypto cu cele din piaţa de capital.

„De data aceasta ne aflăm într-un bear market în piaţa de capital şi este pentru prima dată când se suprapune această perioadă din piaţa crypto cu cea din ăiaţa de capital. Vom vedea cum se va comporta piaţa crypto în acest context, dar este clar că nu este avantajată de această evolţie şi s-ar putea ca scăderile din acest bear market în crypto să fie ceva mai accentuate decât se aşteptau analiştii din cauza acestui context mai amplu“.

De asemenea, Achim este de părere că Ar fi bine să ne uităm şi la principalii indici bursieri, trebuie să vedem că S&P 500 sau Dow Jones Industrial Average este sunt pe trend de creştere când vrem să investim în crypto, pentru că aceste aspecte influenţează piaţa.

„Observăm că scăderile în crypto s-au suprapus aproape perfect cu scăderile pe S&P 500 sau DJI, întrucât există această corelaţie între indici şi piaţa criptomonedelor. De ce? Dintr-un motiv foarte simplu, pentru că indicii ne arată sănătatea economică a unui stat, precum SUA, care este principala economie a lumii şi dictează parcursul economic al lumii. Dacă economia nu este bine, clar că nicio clasă de active socotită ca fiind cu grad de risc ridicat – cum este piaţa crypto – nu va merge bine, pentru că investitorii vor începe să scoată capital din acea piaţă mai întâi, pentru a se proteja în eventualitatea unei crize economice sau a unei recesiuni“.

El subliniază că investitorii care intră în piaţa criptomonedelor trebuie să ţină cont şi de specificul pieţei, un aspect pe care nu îl iau în calcul mulţi traderi care vin spre această piaţă dinspre burse sau dinspre piaţa Forex. Aşa cum a explicat în emisiune, acest lucru se traduce prin modul cum funcţionează sau cum interpretăm anumiţi indicatori de pe grafice.

Ciclicitatea pieţei este o noţiune de referinţă atunci când vorbim despre investiţii în active digitală, întrucât există un moment foarte bine definit pentru declanşarea unui nou ciclu de creştere în piaţa crypto, şi-anume momentul de halving. Acesta se defineşte prin înjumătăţirea recompensei pe care o încasează minerii din partea reţelei pentru validarea tranzacţiilor şi are loc odată la aproximativ patru ani. Ultimul a avut loc în 2020, iar următorul va avea loc în 2024.

„După fiecare halving piaţa are poate un mic moment de respiro şi imediat după începe o etapă de creştere accelerată. (...) La primul ciclu am avut un multiplu de 640x, după primul halving am avut un multiplu de 550x, după următorul un multiplu de 120x şi la ultimul halving o creştere de 20x“.

Totodată, specificul pieţei înseamnă şi volatilitate ridicată, un aspect extrem de important când vine vorba despre piaţa criptomonedelor.

„Avem atât creşteri, cât şi scăderi şi observăm că după fiecare creştere avem scăderi radicale. La primul ciclu avem un minus de 94% după perioada de creştere, la următorul minus 86%, la următorul minus 84%, iar acum ne aflăm la minus 74%. (...) De la un ciclu la altul volatilitatea scade, creşterile sunt mai puţin accentuate, dar şi scăderile sunt mai puţin accentuate“.

Paul Achim este de părere că perioadele de scăderi, perioadele de bear market sunt importante şi au rolul de a corecta excesele din trecut, chiar dacă unii investitori şi-ar dori să tranzacţioneze doar într-un ciclu continuu de creştere.

„Mereu când piaţa creşte foarte puternic se întâmplă multe excese, sunt bani aruncaţi în proiecte care nu au niciun viitor, sunt oameni care investesc fără să-şi facă vreun fel de analiză înainte şi asta se reflectă în creşterile acestea galopante şi trebuie să avem un sezon în care să se pună stop jocului acesta şi să se reseteze totul. Bear market este acea perioadă în care vedem piaţa curăţându-se de fraude“.

Investitorii interesaţi de piaţa activelor digitale trebuie să ţină minte tot timpul că Bitcoin (BTC) este moneda etalon şi reprezintă peste 45% din capitalizarea întregii pieţe crypto.

„Jumătate din piaţă înseamnă Bitcoin şi e normal ca orice evoluţie a BTC se va vedea şi asupra restlui pieţei, iar acesta este un aspect pe care mai investitorii la început de drum nu îl iau în calcul. Ei află de moneda lor preferată de la un prieten, un vecin, un văr, investesc în moneda respectivă şi îşi concentrează toată atenţia doar pe acel proiect. Doar că o creştere accelerată sau o scădere accelerată a BTC va influenţa şi parcursul monedei lui preferate. Recomand să nu scăpaţi din greşeală acest aspect“.

El este de părere că atunci când investeşti într-un proiect care nu este BTC trebuie să îţi compari randamentul în primul rând raportat la evoluţia BTC, nu neapărat raportat la preţul în dolari.

„Aceasta este cea mai eficientă metodă de a ne măsura randamentul în piaţa crypto, nu raportat la dolari, este o greşeală care se face foarte des. Oamenii zic că au făcut plus 50% faţă de banii investiţi iniţial, dar s-ar putea să fie doar o parte a poveştii. Poate cu mai puţin efort ai fi putut investi în Bitcoin – care este cumva echivalentul indicelui S&P 500 în cazul crypto – şi ai fi obţinut un randament la fel de bun sau mai bun“.

Achim dă exemplul pieţei de capital, unde investitorii instituţionali au de cele mai multe ori misiunea de a depăşi randamentul principalilor indici. Dacă nu reuşesc să facă acest lucru, nu şi-au atins ţinta. El propune ca în piaţa crypto acest indicator de măsurare al randamentului să fie vizavi de evoluţia BTC.

Nu în ultimul rând, analistul a discutat în emisiune şi despre rolul analizei tehnice în crypto, modul în care aceasta poate fi realizată şi a exemplificat utilizând chiar grafice şi instrumente.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Trandesilvania