Crypto Club

Crypto Club. Cum folosim criptomonedele pentru tranzacţii imobiliare: este un schimb de active înregistrat la notar. Vânzătorul încasează fie active digitale, fie lei sau euro

22.07.2022, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Indiferent de scenariul ales pentru acest schimb de active, părţile trebuie să apeleze la un notar Soluţiile propuse de RE/MAX au fost obţinute după consultări cu Camera Notarilor Publici.

Achiziţiile de proprietăţi imobiliare prin criptomonede se realizează de fapt ca un schimb de active înregistrat la notar, întrucât în România nu poţi derula o vânzare plătită direct cu active digitale în lipsa unor reglementări specifice, a explicat Răzvan Cuc, preşedinte al RE/MAX România.

„Este vorba despre schimburi de active, nu de achiziţii. Practic, lucru­rile sunt tratate într-o formă de schimb. Eu am un activ digital, altcineva are un activ imobiliar, şi cei doi proprietari fac schimb de active, asta pentru că monedele digitale nu sunt echivalente cu monedele fiat, cu banii clasici, nefiind reglementate. Varianta legală pe care am găsit-o cu Camera Notarilor Publici este aceasta de schimb de active“, a spus el în cadrul emisiunii Crypto Club, realizată de ZF în parteneriat cu Tradesilvania.com, platformă premium de investiţii digitale. Există două scenarii posibile atunci când vine vorba despre acest schimb de active care reprezintă de facto o tranzacţie prin care achizi­ţionezi un activ imobiliar cu criptomonede.

Trebuie menţionat de la început că ambele scenarii implică un notar şi portofele digitale pentru ambele părţi ale tranzacţiei.

„Primul scenariu este cel în care vânzătorul este confortabil cu a încasa criptomonedă. Ne imaginăm că ai o casă sau un apartament şi el valorează 10 BTC, de exemplu. Cu ajutorul unui agent imobiliar, care este un element important în tranzacţia asta, am convenit preţul imobillului la 10 BTC şi schimbul de active se face la notar. Mergem împreună la notar, iar acesta evaluează din punct de vedere legal dreptul de proprietate asupra imobilului, în timp ce Tradesilvania certifică contul pe care l-ai deschis în platforma lor“.

Notarul realizează un contract de schimb, moment în care cumpărătorul activului imobiliar transferă activele digitale către vânzător. De aici, platforma de schimb utilizată certifică faptul că transferul a fost realizat, iar notarul se bazează pe această confirmare pentru a finaliza schimbul de active.

„Eu transfer proprietatea digital, cei 10 BTC, şi primesc în schimb proprietatea imobiliară. Semnăm contractul de schimb şi devenim fiecare proprietar pe activul celuilalt. Eu devin proprietar pe imobil, tu devii proprietar pe cei 10 BTC, transferul se poate face instant din telefon, dintr-un portofel digital în celălalt portofel digital. Odată cu semnarea contractului de schimb eu devin proprietar tabular al imobilului“.

Al doilea scenariu posibil este unul în care vânzătorul activului imobiliar vrea să încaseze direct bani fiat în contul deschis la Tradesilvania, adică lei sau euro. Şi această variantă implică notarul, respectiv câte un portofel digital deschis în platformă pentru fiecare parte a tranzacţiei.

„Dacă vrei să primeşti euro, spre exemplu, în portofelul digital pot fi încasaţi şi euro, iar platforma garantează un curs de schimb fix BTC/euro dacă rămânem pe exemplul cu BTC pentru o anumită perioadă de timp, care poate ajunge până la opt ore, timp în care noi avem vreme să facem actele notariale“.

Pentru acest scenariu, aşa-numitul curs de schimb crypto/fiat fix este stabilit în funcţie de preţul spot la momentul iniţierii tranzacţiei, iar platforma Tradesilvania garantează că acel curs va rămâne fix până la finalizarea tranzacţiei, în limita ferestrei de timp descrise şi de Răzvan Cuc.

„Tranzacţia este mijlocită de agentul imobiliar. El obţine de la Tradesilvania o scrisoare, să o numim aşa, pe care o foloseşte la notar. În situaţii de proximitate geografică cineva poate să vină ca reprezentant al platformei la tranzacţia notarială, pentru că şi aici tranzacţia trebuie să se întâmple fizic la notar. Nu avem încă opţiunea de a face tranzacţii notariale virtuale“.

Odată ce părţile ajung la notar şi au documentul/scrisoarea care atestă cursul de schimb garantat, acesta facilitează schimbul între activul digital şi cel imobiliar. După transferul activelor digitale dintr-un portofel digital în celălalt, platforma schimbă instant criptomonedele în lei sau euro pentru vânzătorul activului digital.

„Aproape fără excepţie vânzătorii vor monedă fiat, lei sau euro, însă cel mai des vor euro. Dacă vorbim de o tranzacţie între un vânzător persoană fizică şi un cumpărător persoană juridică tranzacţia trebuie să se desfăşoare în lei. Şi-atunci vorbim de lei la cursul de schimb al băncii, aici sunt mai multe nuanţe de negociere: care curs, al cărei bănci? Cel mai des este vorba despre cursul de referinţă al Băncii Naţionale dacă vorbim de lei. Dar în majoritatea cazurilor vorbim despre euro“.

Astfel de tranzacţii de schimb de active pentru a putea achiziţiona active imobiliare cu active digitale sunt relativ noi pentru piaţa din România, iar RE/MAX a purtat discuţii cu Camera Notarilor Publici pentru a ajunge la aceste două scenarii, astfel încât tranzacţiile să fie legale, fără niciun dubiu.

Variantele alternative care respectă prevederile legale ajungeau înainte să dureze chiar şi până la două luni, după cum a povestit Răzvan Cuc în cadrul emisiunii. Spre comparaţie, soluţiile identificate acum de compania de consultanţă imobiliară pot face ca întregul proces de vânzare să se desfăşoare în aceeaşi zi sau cel târziu a doua zi.

„Eu cred că este un instrument sau o soluţie pentru tranzacţii în viitor. Mulţi dintre cumpărători preferă să aştepte acum ca valoarea activelor lor să îşi revină la cotele la care au fost în urmă cu câteva luni şi să facă atunci schimbul. Dar cred că este o soluţie foarte simplă pentru a ieşi din zona virtuală a criptomonedelor în lumea reală a cărămizilor şi betonului, respectiv a proprietăţilor imobiliare care pot fi şi altceva decât construcţii, pot fi chiar terenuri sau orice intră în zona de proprietate imobiliară“.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Trandesilvania